'Selfie-gorilla' sterft in armen van haar verzorger
Het berggorillavrouwtje Ndakasi, dat het internet over ging door een foto waarin ze uiterst geraffineerd lijkt te poseren, is op 14-jarige leeftijd doodgegaan. Ze blies haar laatste adem uit in het bijzijn van de man die haar verzorgd had vanaf dat ze twee maanden oud was.
Ndakasi was al langer ziek en stierf vorige maand nadat haar gezondheid opeens snel was verslechterd. De gorilla, die vernoemd was naar een verzorger van het park, leefde in een opvangcentrum voor verweesde gorilla's in Virunga National Park in Congo.
Ze werd in 2019 een wereldwijde bekendheid door een foto van haar met een andere verweesde gorilla, Ndeze. Op die foto is te zien hoe de twee mensapen poseren als volleerde Instagram-modellen: de heup naar voren voor een ranker silhouet, het hoofd lichtjes gekanteld.
Met een beetje fantasie lijken ze zelfs hun lippen te tuiten:
Ndakasi werd in april 2007 geboren als lid van de Kabirizi-gorillagroep in het Virunga National Park. Ze was twee maanden oud toen rangers haar vonden, vastgeklampt aan het levenloze lichaam van haar moeder, die uren eerder was doodgeschoten door gewapende milities.
Doordat ze een tijdlang niet door haar moeder was gevoed, was Ndakasi zelf ook zwak en uitgedroogd. In een opvangcentrum in het park wist verzorger Andre Bauman haar de eerste nacht in leven te houden door haar stevig tegen zich aan te houden voor lichaamswarmte en troost. Dat lukte, en een onderlinge band was geboren.
"Het was een voorrecht om zo'n liefdevol wezen te mogen verzorgen", zegt Bauman in een reactie op haar dood. "Vooral door het trauma dat Ndakasi op zeer jonge leeftijd heeft opgelopen."
"Ndakasi's lieve karakter en intelligentie hielpen me om de connectie tussen mensen en mensapen te begrijpen en waarom we alles moeten doen wat we kunnen om ze te beschermen. Ik hield van haar als een kind en haar vrolijke persoonlijkheid bracht een glimlach op mijn gezicht", besluit Bauman.
Een foto van haar laatste momenten, waar haar verzorger Andre Bauman naast haar zit, is door het park gedeeld:
In een interview met The Guardian zei de verzorger die de beroemde foto maakte dat de twee gorilla's hem nadeden toen hij zijn telefoon vasthield. Hierop maakte hij snel een foto. "'Ze doen graag alles na wat er gebeurt, alles wat we doen." Volgens de verzorger is dat onvermijdelijk gedrag van verweesde gorilla's die vrijwel hun hele leven met mensen doorbrengen.
Meer berggorilla's in het wild
Het park in Virunga schrijft dat het zowel binnen Congo als daarbuiten beter gaat met de berggorilla in het wild. "Ndakasi werd geboren in een tijd dat de berggorilla's kwetsbaar en ernstig bedreigd waren. In de loop van haar leven is de soort echter met 47 procent gegroeid van 720 individuen in 2007 tot naar schatting 1063 in 2021."