Advocaat Barbara Wegelin vreest voor nog meer bureaucratie
NOS Nieuws

Mailadres voor evacuaties Kabul offline: 'Mijn droom valt in duigen'

Afghanen die in Kabul zijn achtergebleven na de terugtrekking van buitenlandse troepen, kunnen na vandaag niet meer om hulp vragen via het e-mailadres dat daarvoor in het leven was geroepen. Achterblijvers voelen zich daardoor in de steek gelaten en vrezen dat het nog lastiger wordt om naar Nederland te komen.

Een Afghaanse tolk, met wie de NOS regelmatig contact heeft, laat weten dat zijn dromen in duigen zijn gevallen. Hij werkte op Kamp Holland voor het Nederlandse leger. Het e-mailadres Kabul@minbuza.nl was voor hem de enige bekende manier om in contact te komen met de Nederlandse overheid. "Ik heb echt geen idee. Dit nieuws heeft me hard geraakt."

Advocaat Barbara Wegelin, die een aantal Afghaanse gezinnen bijstaat die naar Nederland proberen te komen, vreest dat de consequenties voor het afsluiten van het e-mailadres ernstig zullen zijn, doordat zij niet meer geholpen kunnen worden. Ook is ze bang dat het besluit leidt tot nog meer bureaucratie in plaats van snelle hulp voor Afghanen in nood.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is het afsluiten van het e-mailadres nodig, omdat de verzoeken die nu nog binnenkomen steeds onbetrouwbaarder worden. De inmiddels afgetreden demissionaire ministers Kaag (Buitenlandse Zaken) en Bijleveld (Defensie) schreven afgelopen woensdag samen met staatssecretaris Broekers-Knol (Asiel) dat de hulpverzoeken vaak "gebrekkig" zijn. Bovendien zou bij de verzoeken de "band met Nederland en/of een acute, schrijnende situatie" niet eenvoudig aan te tonen zijn.

Wel werd beloofd om alle binnengekomen mails in een database op te nemen, waarna bij ieder verzoek individueel kan worden beoordeeld of iemand naar Nederland kan komen.

Mails onbeantwoord

Dat stelt Wegelin niet gerust: tot nu toe werden de e-mails namelijk niet of nauwelijks beantwoord, waardoor de achterblijvers niet weten of hun hulpvraag überhaupt is binnengekomen. "Afghanen die ik begeleid, hebben sinds de start van de evacuaties al vaak gemaild, maar ze kregen geen enkel antwoord, terwijl ze in paniek, wanhoop en doodsangst zijn."

GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet noemt het onbegrijpelijk dat het e-mailadres offline wordt gehaald. Zij diende gisteren een motie in om het mailadres open te houden, maar die behaalde geen meerderheid. "Het is een simpele organisatorische kwestie die niet veel geld kost, maar toch stemden VVD, CDA en D66 tegen."

23.000 mensen

In het Afghanistandebat afgelopen woensdag zei Kaag dat sinds half augustus zo'n 40.000 mails naar het speciale adres zijn verstuurd. Buitenlandse Zaken schat dat het in werkelijkheid om verzoeken van 23.000 mensen gaat, omdat er vermoedelijk veel dezelfde hulpverzoeken zijn ingediend.

Dat kan advocaat Wegelin beamen. Zij schreef alleen al tientallen mails naar het ministerie. "De reden dat je opnieuw mailt is omdat mensen zijn ondergedoken, hun huis wordt omsingeld of er een dreigbrief is binnengekomen." Iedere keer weer stuurde ze mails met dringende hulpverzoeken, maar de mails blijven onbeantwoord.

Zij hoopt dat er snel helderheid komt wat Buitenlandse Zaken met de nog ongeopende mails gaat doen. Wegelin vreest echter dat het recente vertrek van Kaag en Bijleveld voor meer chaos en vertraging zal zorgen. "Het is een schip zonder kapitein. Wie is bezig met een alternatief plan om die mensen op te halen? Op die vraag moet heel snel een antwoord komen."

Eind augustus vertelde Wegelin tegen de NOS welke verhalen ze allemaal hoort vanuit Afghanistan:

Advocate Afghanen: 'Wat hier gebeurt is een schande, vergelijkbaar met Srebrenica'

Buitenlandse Zaken zegt zich te blijven inzetten voor de achterblijvers. Daarvoor wordt samengewerkt met NAVO-bondgenoten en de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Een lastige bijkomstigheid is dat Afghanen zonder buitenlands paspoort alleen met toestemming van de Taliban het land kunnen verlaten, wat op dit moment niet het geval is.

Daarom blijft het voorlopig onduidelijk hoeveel mensen, op welke manier en binnen welk tijdsbestek het land kunnen verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl