NOS NieuwsAangepast

Kledingcontainer = melkkoe?

De grootste charitatieve inzamelaar van Nederland, het Leger des Heils, droeg in 2010 in totaal 1,1 miljoen euro aan gemeenten af als inzamelvergoeding. Daarvoor werd er in 170 gemeenten 24 miljoen kilo kleding ingezameld. In totaal haalde het Leger 28 miljoen kilo op. De kleinere speler Humana betaalde 260.000 euro om te mogen inzamelen. De derde inzamelaar KICI zegt nog niet mee te doen aan het betalen voor inzamelen, maar denkt daar uiteindelijk niet aan te ontkomen.

Volgens de inzamelaars is het onduidelijk waar het geld bij de gemeente naartoe gaat, en of dat ten goede komt aan de burgers die de kleding inleveren. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zegt in een reactie dat gemeenten de plicht hebben om kledinginzameling te faciliteren, maar daar niet aan mogen verdienen. Volgens de VNG hebben gemeenten ook kosten, zoals voor communicatie en het verschaffen van vergunningen. De containers zijn meestal in bezit van de inzamelaars.

Volgens de inzamelaars zorgen de aanbestedingen voor prijsopdrijving en zorgt dit ervoor dat ze hun werk minder goed kunnen doen omdat er minder geld overblijft. De kleding die het Leger des Heils ophaalt, komt in de tweedehandskledingzaken van de inzamelaar te hangen en wordt gebruikt bij (inter)nationale rampen en crises. Maar ook mensen in bijvoorbeeld de noodopvang kunnen kleding van het Leger des Heils krijgen.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl