Rabobank-topman Wiebe Draijer
NOS NieuwsAangepast

Enorme winst voor Rabobank, toch blijven er zorgen

In een half jaar tijd hield Rabobank netto al twee keer zoveel winst over als in het hele vorige coronajaar. Het is ook nagenoeg evenveel als in het hele jaar ervoor. Wel ziet de bank nog problemen bij een deel van de klanten.

Dat blijkt uit de presentatie van de halfjaarcijfers van de bank. De winst die de afgelopen zes maanden overbleef, was iets minder dan 2,2 miljard euro.

Volgens Rabobank-topman Wiebe Draijer zegt dat de goede cijfers voor een deel geschreven zijn bij gratie van de slechte cijfers van vorig jaar. "Het sterke resultaat dat nu voorligt, schrijven we deels toe aan het herstel van de negatieve ontwikkelingen in 2020."

Toen, in de eerste helft van vorig jaar, moest de bank van de winst bijvoorbeeld ruim 1,4 miljard euro opzijzetten voor het geval klanten hun leningen door de coronacrisis niet meer konden afbetalen. Omdat de wanbetalingen voorlopig lijken mee te vallen, ging er afgelopen maanden juist 274 miljoen euro uit die noodpot. Draijer: "Omdat de vooruitzichten economisch beter zijn."

Dat is onder meer te danken aan de verlengde steunmaatregelen van de overheid, en de brede beschikbaarheid van vaccins, denkt de topman. Ook voedsel- en landbouwbedrijven, een belangrijke klantengroep voor de bank, herstelden zich.

Lage rentes blijven pijn doen

Verder verdiende Rabobank ietsje meer aan het uitlenen van geld dan in dezelfde periode vorig jaar. Toch blijft de bank last houden van de lage rentes.

Daardoor is het verschil tussen hoeveel de bank betaalt voor het aantrekken van geld, en hoeveel er wordt verdiend met het uitlenen ervan, de laatste tijd nog steeds lager dan jaren ervoor. Dat blijft verreweg de belangrijkste inkomstenbron voor de bank: twee derde van het geld dat er binnenkomt wordt daar verdiend.

Het komt misschien later en kan minder hoog zijn dan eerder verwacht, feit is echter dat er nog steeds klanten zijn met uitdagingen.

Wiebe Draijer, Rabobank

En ook de zorgen over klanten zijn nog niet helemaal voorbij. Als de steunmaatregelen van de overheid de komende maanden alsnog eindigen, kan een deel van de klanten van de bank alsnog problemen krijgen met het afbetalen van leningen.

"Het komt misschien later en kan minder hoog zijn dan eerder verwacht, feit is echter dat er nog steeds klanten zijn met uitdagingen", aldus Draijer.

Volgens Draijer gaat het niet meer om hele sectoren die alsnog in de problemen komen, of althans verder in de problemen dan ze nu al zijn. Ook maakt hij zich minder zorgen over mensen die zonder werk komen te zitten.

"Vorig jaar zei ik nog: je moet heel erg inzetten op maatregelen om de werkloosheidseffecten die dan optreden te compenseren. Dat geloven we nu niet meer."

Afdeling bijzonder beheer weer normaal

In plaats daarvan maakt hij zich nu zorgen om specifieke klanten, die te weinig reserves hebben om op eigen kracht door te blijven gaan.

"De ene klant is anders dan de andere. De ene heeft daarvoor wel alvast een potje klaargezet, heeft maximaal gebruik gemaakt van de maatregelen van de overheid. De ander heeft het meer op eigen benen gedaan, maar heeft daardoor iets minder vet op het bot. We moeten kijken hoe de fase die nu komt gaat uitwerken op hele specifieke bedrijven."

Sommige bedrijven komen het komend half jaar "vol in de wind te staan", verwacht hij. "Ik denk dat we daar als economie rekening mee moeten houden, dat dat dit najaar zijn beslag krijgt."

Het gaat niet om grote aantallen bedrijven, verwacht Draijer. Ter illustratie wijst hij naar de afdeling bijzonder beheer, waar klanten met betalingsproblemen terechtkomen. Dat is in feite het voorportaal voor een faillissement. "Die afdeling hebben we vorig jaar fors uitgebreid in afwachting van zwaar weer. Eigenlijk zien we nu dat die weer helemaal terug is naar de oorspronkelijke omvang."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl