NOS SportAangepast

Duplantis zweeft met polsstok naar olympische titel, bijrol voor Vloon

De 21-jarige Armand Duplantis heeft zijn status als wereldrecordhouder in Tokio onderstreept met de olympische titel bij het polsstokhoogspringen. De jonge Zweed ging als enige over een hoogte van 6,02 meter in Tokio. Na het veiligstellen van het goud deed hij drie vergeefse pogingen het wereldrecord op 6,19 meter te brengen.

Het zilver ging naar de Amerikaan Christopher Nilsen, de enige die Duplantis lange tijd tegenstand kon bieden. Nilsen ging over 5,97 meter, maar slaagde er niet in een succesvolle poging op 6,02 meter af te leveren. Brons was voor de Braziliaanse titelverdediger Thiago Braz met 5,87 meter. Menno Vloon eindigde als dertiende.

Olympisch kampioen polsstokhoog Armand Duplantis (l) en Christopher Nilsen, winnaar van het zilver

Duplantis geldt al jaren als de beste polsstokhoogspringer. De Zweed, die al op heel jonge leeftijd met de sport begon, nam in Tokio de titel over van Braz, die zijn mooiste moment in zijn leven vijf jaar geleden had in Rio de Janeiro toen hij de olympische titel voor zijn uitzinnige thuispubliek veroverde.

Duplantis moest het dinsdag zonder toeschouwers doen, maar dat weerhield hem niet na het binnenhalen van de titel de tv-kijkers in elk geval te trakteren op een toegift. Zijn eerste poging op 6,19 meter was de beste, maar uiteindelijk viel de lat wel naar beneden.

Geen Kendricks

Sam Kendricks ontbrak in Tokio. De wereldkampioen van Doha (2019), waar hij na een meeslepend gevecht Duplantis versloeg, testte in aanloop naar Spelen positief op corona en mocht niet deelnemen. Kendricks moest twee weken in isolatie, maar Nilsen nam zijn honneurs meer dan voortreffelijk waar met zilver.

Voor Menno Vloon liep de olympische finale op een domper uit. De Nederlander faalde drie keer op een hoogte van 5,70 meter, waarmee zijn toernooi voorbij was.

Vloon had zich veel voorgesteld van zijn olympisch optreden. De 27-jarige Zaandammer ging dit jaar indoor over een hoogte van 5,96 meter en meldde zich daarmee bij de wereldtop. Buiten staat zijn Nederlands record op 5,85 meter. Daar kwam de pupil van Christian Tamminga in Tokio niet bij in de buurt.

"Ik ben in de vorm van mijn leven", vertelde Vloon na afloop. "Dit is flink balen, maar ik was gewoon te goed voor mijn stok vandaag. Toen ik de laatste keer sprong, wist ik het al... Het avontuur is voorbij, mijn olympische finale zit erop. Helaas is het er niet uitgekomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl