NOS WielrennenAangepast

Baanrensters Braspennincx en Van Riessen lopen brons mis op teamsprint

Shanne Braspennincx en Laurine van Riessen zijn er bij de Olympische Spelen in Tokio niet in geslaagd brons te veroveren op de teamsprint. In de finaleronde waren de Russinnen Daria Shmeleva en Anastasia Voinova net iets te snel: 32,252 om 32,504.

Het baantoernooi begon voortvarend voor het sprintduo. Gelijk in de kwalificatie klokten Braspennincx en Van Riessen een nieuw Nederlands record (32,465). Het was de derde tijd van het veld en het duo werd voor de heats aan Polen gekoppeld.

Nederland was ruim sneller dan de Poolse rensters en ook in die ronde werd het nationale record verbeterd (32,308), maar desondanks was het de vierde tijd van de vier winnaars die doorgingen naar de finaleronde. Brons was daardoor nog het hoogst haalbare.

Van Riessen verrast: 'We hebben ons niet voorbereid op teamsprint'

China en Duitsland, die beide onder het oude wereldrecord doken, mochten gaan strijden om goud en Nederland mocht samen met het ROC (de overkoepelende naam voor Russische sporters die meedoen aan de Spelen) strijden om brons. In die race lukte het Braspennincx en Van Riessen niet om nogmaals het record te verbeteren. De Russinnen waren 0,252 sneller.

China pakte daarna het goud in 31,895. Eerder hadden de Chinese dames het wereldrecord al aangescherpt naar 31,804.

Dat ze historie kon schrijven, daarvan was Van Riessen goed op de hoogte. "Ja ja, ik weet het. Houd op. Ja, dat was mooi geweest. Het gaat wel door je hoofd, maar helaas lukte dat niet."

Het duo verraste na afloop van de laatste race met het feit dat ze helemaal niet hadden getraind voor dit onderdeel. "We hebben alles op de individuele onderdelen gezet. We moesten dit draaien en dat hebben we hartstikke goed gedaan. Maar wel heel zuur als je net vierde wordt", reageerde Van Riessen.

Van Riessen met haar bronzen medaille op de Spelen van Vancouver in 2010. Naast haar Annette Gerritsen met zilver

Het besluit om minder aandacht te besteden aan de teamsprint, stamt al uit 2020. "Er zijn ondertussen wel wat dingen veranderd, je had eerst Australië ook nog en het gat met de nummers 1 en 2 is best wel groot. Vandaar dat we dat besloten hebben. En door te trainen op individuele nummers zijn we sterker geworden. Deze prestatie laat zien dat we een grote stap gezet hebben."

'Sterker dan ooit'

Braspennincx noemt het, ondanks het mislopen van een medaille, nu al een mooi toernooi. "We hebben gegokt met de verzetten. Omdat we anders zijn gaan trainen en sterker zijn geworden, kan ik die verzetten nu wel rondkrijgen. Of ik in vorm ben? Ja, ik ben sterker dan ooit. We gaan zien welke uitslagen dat verder oplevert deze week."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl