De grote Amerikaanse technologiebedrijven presenteerden deze week hun kwartaalcijfers
NOS Nieuws

Geen vuiltje aan de lucht voor big tech, als je alleen naar de cijfers kijkt

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

  • Nando Kasteleijn

    redacteur Tech

De grote Amerikaanse techbedrijven (Apple, Amazon, Facebook, Google en Microsoft ) blijven de vruchten plukken van de enorme vraag van consumenten en adverteerders, blijkt uit de laatste kwartaalcijfers. Bij een aantal bedrijven verdubbelde de winst.

Intussen stapelen de onderzoeken en wetsvoorstellen die de macht van de techbedrijven moeten inperken zich verder op.

De bedrijven zijn stuk voor stuk heel verschillend. Maar samen drukken ze een grote stempel op ons digitale leven. Tijdens de pandemie zijn ze alleen maar belangrijker geworden: denk aan thuiswerken en het contact op afstand met vrienden en familie.

iPhones, advertenties en de cloud

Apple ziet de groei vooral terug in de iPhone-verkopen: die liggen veel hoger dan normaal gesproken in het tweede kwartaal (april, mei en juni). Bij Facebook en Google, die samen de online advertentiemarkt domineren, bleek de vraag naar reclames gigantisch te zijn.

De winst bij de techbedrijven schoot het afgelopen kwartaal omhoog:

Microsoft blijft de vruchten plukken van de vraag naar zijn softwarepakketten en cloudoplossingen. Een onderdeel dat ook binnen Amazon stevig blijft groeien en nog altijd verantwoordelijk is voor het grootste deel van de winst. Daarnaast blijft het concern profiteren van de groei binnen e-commerce wereldwijd.

Er zijn ook waarschuwingen. Zo verwacht Apple het komende kwartaal meer last te krijgen van de wereldwijde chiptekorten. Een probleem dat in de autosector tot een crisis heeft geleid, maar dus ook op andere markten problemen veroorzaakt. Apple houdt er rekening mee dat er niet genoeg chips zijn om aan de enorme vraag naar iPhones en iPads te kunnen voldoen.

Ook Facebook kwam met groeicijfers en een waarschuwing. Het bedrijf verwacht het komende halfjaar "aanzienlijke vertraging" van de groei. De oorzaak moet volgens het platform worden gezocht in onder meer "veranderingen in regelgeving" en een eerder ingevoerde privacymaatregel in iOS.

9000 miljard dollar

In het grotere geheel lijken deze waarschuwingen vooralsnog geen grote impact te hebben. De techgiganten domineren de top van de beursbedrijven. Samen is 'big tech' goed voor 9000 miljard dollar (omgerekend 7800 miljard euro) aan beurswaarde. Het oliebedrijf Saudi Aramco (plek drie, onder Apple en Microsoft) is vooralsnog de enige die ertussen komt.

De vijf techbedrijven zijn allemaal meer dan 1000 miljard dollar waard op Wall Street:

Financieel gezien zijn het stuk voor stuk succesverhalen. Maar de grote veranderingen waar overheden en toezichthouders aan werken, kunnen de verdienmodellen van de concerns flink onder druk zetten.

Tegen alle techgiganten (Microsoft uitgezonderd) lopen een of meerdere juridische procedures over mogelijk machtsmisbruik in zowel Europa als de VS. Van Google, dat al drie boetes heeft gekregen van de Europese Commissie, tot Facebook, waarvan de Amerikaanse toezichthouder zegt dat het WhatsApp en Instagram moet afstoten.

Apple wacht verder op een uitspraak van de rechter in de zaak tegen gamebedrijf Epic, de maker van het populaire spel Fortnite. Dat bedrijf beschuldigt de techgigant van machtsmisbruik en eist grote veranderingen: een eigen downloadwinkel op iPhones en een eigen betaalsysteem (zodat het geen commissie meer hoeft te betalen). Apple voelt daar niets voor.

Tegen het bedrijf lopen ook onderzoeken in Brussel.

Proces van jaren

In alle gevallen geldt dat het om juridische procedures gaat die mogelijk nog jaren duren. De verwachting is dat de partijen tot de allerhoogste rechter in de VS en in de EU zullen doorprocederen.

Aan beide kanten van de Atlantische Oceaan bewandelen politici ook nog een andere route: nieuwe wetgeving. Vorig jaar december diende de Europese Commissie een wetsvoorstel in dat de machtspositie van techbedrijven moet inperken (met als ultieme middel de bedrijven opbreken).

De VS volgde eerder dit jaar met een eigen reeks voorstellen, waar de techwereld zich hevig tegen verzet. Maar ook hiervoor geldt: ook dit kan nog een aantal jaar duren en de vraag is wat voor wet uiteindelijk van kracht wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl