Maltezen demonstreren in 2019 tegen de toenmalig premier van Malta, Joseph Muscat

'Maltese overheid verantwoordelijk voor dodelijke aanslag op journaliste'

Volgens een onafhankelijke onderzoekscommissie is de Maltese overheid verantwoordelijk voor de dood van journaliste Daphne Caruana Galizia.

Dat melden verschillende Maltese media. Caruana Galizia kwam in 2017 om het leven, nadat huurmoordenaars van afstand een bom onder haar auto hadden laten ontploffen.

De Maltese overheid heeft ernstige bedreigingen aan het adres van Caruana Galizia niet onderkend, is de conclusie in het rapport. Ook werd er niets ondernomen om haar te beschermen.

Misdragingen in hoogste regeringskringen

Caruana Galizia deed veelvuldig onderzoek naar corrupte afspraken tussen overheidsfunctionarissen en bedrijven. Ze beschikte over zeer gevoelige informatie over misdragingen in de hoogste regeringskringen, onder meer over toenmalig premier Joseph Muscat. De publicaties op haar weblog waren dermate feitelijk en accuraat, dat zelfs de politie er gebruik van maakte.

Politici en ministers reageerden op Caruana Galizia met persoonlijke aanvallen, haatcampagnes en het bevriezen van haar bankrekening.

Eén van de onderzoeksdossiers van Caruana Galizia was de Maltese paspoorthandel:

De onderzoekscommissie schetst een inktzwart beeld van de Maltese rechtsstaat. Bij haar aantreden in 2013 wilde de socialistische regering een "ondernemersvriendelijk klimaat" scheppen. Dat leidde tot uitwassen, hebzucht en corruptie tot in de hoogste regeringskringen. Zo ontstond een cultuur van straffeloosheid, die zich verspreidde naar andere instituties.

Het onderzoek werd in 2019 ingesteld op aanbeveling van Pieter Omtzigt, die namens de Raad van Europa onderzoek deed naar de omstandigheden van de moord op Caruana Galizia. De Maltese regering verzette zich in eerste instantie tegen het onderzoek.

Matthew Caruana Galizia, zoon van de vermoorde journalist, laat weten dat de familie het rapport eerst nauwkeurig wil lezen. Maar hij stelt al wel dat voormalig premier Muscat niets tegen het rapport kan inbrengen, omdat Muscat uiteindelijk akkoord is gegaan met het onderzoek en de aanstelling van de onderzoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl