Anna van der Breggen
NOS Wielrennen

Verbazing over nieuw voorval wielerploeg: 'Maar Van der Breggen niet gevallen'

Opnieuw was er een vreemd voorval binnen de Nederlandse wielerploeg op de Olympische Spelen in Tokio. Anna van der Breggen is tijdens de verkenning van het tijdritparcours op een Japanse official gebotst.

Van der Breggen wilde doorfietsen tijdens een tweede ronde op het parcours waar woensdag de tijdrit verreden wordt, toen een official haar tegenhield voor een veiligheidscheck. KNWU-directeur Thorwald Veneberg: "Anna wilde doorfietsen, omdat ze voor haar eerste verkenningsronde al een check had ondergaan. Bij zo'n check moet je denken aan dat de fiets door een scanner moet om te controleren dat ze geen explosieven bij zich heeft."

Maar doorfietsen was voor de regerend wereldkampioene niet toegestaan. "Die official sprong voor haar fiets en hield haar tegen."

Een omstander plaatste het onderstaande bericht op Twitter en stelde dat Van der Breggen bedreigd zou zijn

Van der Breggen struikelde daarbij van haar fiets, maar alleen haar fiets belandde op het asfalt. "En die fiets is te repareren. Anna is er zelf nogal nuchter onder. Ze vraagt zich af waar alle commotie over gaat. Er is volgens haar niets aan de hand."

Een omstander stelde op social media dat ze van de fiets werd geduwd door de official van de organisatie. Eerdere berichten maakten ook melding van een valpartij.

'Deze Spelen zijn een uitdaging'

Hoewel het voorval geen sportieve gevolgen heeft, is het wel een volgend vervelend voorval op deze Spelen voor de Nederlandse wielerequipe. "Organisatorisch gezien zijn deze Spelen een uitdaging", valt Veneberg op. "Het is lastig, omdat ze hier weinig ervaring hebben met het organiseren van wielerwedstrijden."

Bekijk hieronder beelden van de botsing van BMX'er Niek Kimmann met een Japanse official. De Nederlander houdt er een scheurtje in zijn knieschijf aan over

Veneberg doelt daarbij nadrukkelijk niet op de teleurstellende prestaties bij de vrouwen op de weg of op wat er maandag gebeurde met Mathieu van der Poel in het mountainbiken. "Maar de ongelukjes zoals gisteren met Niek Kimmann en vandaag met Anna zijn daar wel voorbeelden van."

"Het is allemaal geen excuus. Dit is ook geen klaagzang. De organisatie hier doet ontzettend hun best en de officials zijn er voor de veiligheid van de sporters, maar ze missen soms ervaring. En dat maakt het lastig opereren."

De sporters en de stafleden zijn in Tokio soms ook meer bezig met randzaken dan tijdens andere Spelen. Als voorbeeld noemt Veneberg dat het vervoer niet altijd (goed) geregeld is. "Sporters die om 12.30 uur aankomen op het vliegveld en pas om 16.30 uur vervoer krijgen naar hun bestemming."

Annemiek van Vleuten denkt dat ze goud heeft, maar het was zilver

Ook de administratie voor renners die met het vliegtuig weer terug willen, blijkt een uitdaging. "We zijn een week bezig geweest om PCR-testen te regelen voor Dylan van Baarle en Bauke Mollema, zodat ze in het vliegtuig naar Monaco konden stappen. We moesten 's avonds laat nog met twee buisjes naar Tokio rijden, een rit van een paar uur, om dat voor elkaar te krijgen."

'Pas net begonnen'

Over de prestaties, zoals de tegenvallende wegwedstrijd van de vrouwen, wijst ook Veneberg eerst naar de tijdwaarneming die er niet altijd was. "Maar daar hebben andere landen ook last van. Al hoor ik dat zij de borden met informatie soms wel zagen."

Het stemt Veneberg, ondanks alles, nog lang niet pessimistisch. "We zijn pas net begonnen. En het is aan ons om het te keren. Als je ziet hoe Anne Terpstra en Anne Tauber fietsten vandaag op een superlastig parcours. Zonde dat Anne Tauber lek reed, anders eindigt ook zij nog in de toptien. Ze hebben fantastisch gereden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl