liveblog gesloten

Sayonara!

Hiermee besluiten we het liveblog voor vandaag. Morgen zijn we om 06.00 uur weer terug voor dag vijf in Tokio. Bedankt voor het volgen en tot ziens, oftewel: sayonara!

Hiervoor zet je vannacht je wekker!

Gaan we komende nacht dan het eerste Nederlandse goud verwelkomen? Het zou zomaar kunnen, want de roeifinales staan op het programma met daarin volop Nederlandse medaillekandidaten.

Wil je niets missen, zorg er dan voor dat je om 02.18 uur klaar zit om te kijken. Dan begint de finale van de dubbeltwee voor vrouwen. Iets later (om 02.30 uur) is het de beurt aan de mannen in dezelfde klasse.

Om 02.50 uur is de finale voor de Nederlandse vier-zonder-stuurvrouw, twintig minuten later gevolgd door de vier-zonder-stuurman. In de dubbelvier zijn de rollen omgedraaid. Dan is eerst de mannenboot aan de beurt (03.30 uur) en volgen de vrouwen twintig minuten later.

Na de roeifinales gaan we verder met zwemmen, met om 04.21 uur Arno Kamminga in de halve finales van de 200 meter schoolslag.

Ook voor de tijdritwedstrijd met Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen moet je vroeg opstaan. Van Vleuten start om 04.58 uur, regerend wereldkampioen Van der Breggen vertrekt om 05.06 als laatste.

Biles trok zich terug 'om mentale gezondheid'

Turnvedette Simone Biles heeft na de landenwedstrijd een opmerkelijke verklaring gegeven voor het feit dat ze zich na een mislukte eerste oefening op sprong terugtrok. "Ze heeft zich om medische redenen teruggetrokken", liet de Amerikaanse ploeg aanvankelijk weten. Zelf gaf ze achteraf echter aan dat het "een blessure aan haar trots was".

"Na die prestatie wou ik niet verder", zei de turnster. "Ik moet mijn mentale gezondheid bewaken. Dat wordt steeds belangrijker in de sport. We moeten zowel onze geest als ons lichaam beschermen en niet gewoon doen wat de wereld van ons verwacht."

Simone Biles tijdens de landenwedstrijd

Verder kijken met Tokio Vandaag en Studio Tokio

De vierde dag in Tokio zit erop, maar wij gaan nog even door op televisie en internet. Zometeen kun je inschakelen voor Tokio Vandaag, met oud-hockeyster Kim Lammers. En om 20.30 is het tijd voor Studio Tokio, met twee gelauwerde olympiërs Anky van Grunsven en Anicka van Emden.

Japan blijft nummer één, Nederland zakt naar gedeelde 31ste plaats

Japan heeft de leiding in het medailleklassement behouden. Het gastland staat na alle wedstrijden op dinsdag op 10 gouden, 3 zilveren en 5 bronzen plakken. De Amerikaanse ploeg heeft met 25 medailles vooralsnog de grootste oogst, maar nam 9 keer goud in ontvangst, met 8 keer zilver en 8 keer brons.

Nummer 3 in de medaillestand is China (9-5-7), gevolgd door Rusland (7-7-4) en Groot-Brittannië (4-5-4).

De Nederlandse ploeg wist dinsdag geen medailles te winnen. TeamNL zakte daardoor in het klassement naar de gedeelde 31e plaats, met drie keer zilver (0-3-0).

De eerste medaille van de dag was ook al historisch

Ook in Hamilton, de hoofdstad van het Caraïbische Bermuda, kunnen de mensen binnenkort een feestje verwachten. Triatlete Flora Duffy - die overigens in het Amerikaanse Boulder of het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch woont - zorgde heel vroeg op de ochtend vannacht namelijk voor de eerste gouden medaille van het eilandenrijk.

Triatlete Flora Duffy zorgde voor het eerste goud voor Bermuda.

Eerste medaille voor Toerkmenistan

Weet jij wat de hoofdstad van Toerkmenistan is? Grote kans dat er in Asjchabad binnenkort een grote huldiging plaatsvindt, want gewichthefster Polina Goerijeva heeft in de klasse tot 59 kilogram voor de eerste olympische medaille in de geschiedenis van de voormalig Sovjet-republiek gezorgd.

Het goud ging trouwens naar de Taiwanese Kuo Hsing-chun

Polina Goerijeva won de eerste olympische medaille in de geschiedenis van Toerkmenistan.

Olympisch record voor handbalsters

De Nederlandse voetbalsters waren niet de enigen die opvielen met een monsteruitslag. De uitslag van de handbalsters tegen Zuid-Korea (43-36) was zelfs historisch. Nooit eerder waren 79 doelpunten gemaakt in een olympische handbalwedstrijd.

Handbalsters met zeven goals verschil langs Zuid-Korea

KNWU-directeur Veneberg geeft uitleg: 'Volgens Anna is er niets aan de hand'

Opnieuw was er een vreemd voorval binnen de Nederlandse wielerploeg op de Olympische Spelen in Tokio. Anna van der Breggen is tijdens de verkenning van het tijdritparcours op een Japanse official gebotst.

Van der Breggen wilde doorfietsen tijdens een tweede ronde op het parcours waar woensdag de tijdrit verreden wordt, toen een official haar tegenhield voor een veiligheidscheck. KNWU-directeur Thorwald Veneberg: "Anna wilde doorfietsen, omdat ze voor haar eerste verkenningsronde al een check had ondergaan. Bij zo'n check moet je denken aan dat de fiets door een scanner moet om te controleren dat ze geen explosieven bij zich heeft."

Maar doorfietsen was voor de regerend wereldkampioene niet toegestaan. "Die official sprong voor haar fiets en hield haar tegen." Van der Breggen struikelde daarbij van haar fiets, maar alleen haar fiets belandde op het asfalt. "En die fiets is te repareren. Anna is er zelf nogal nuchter onder. Ze vraagt zich af waar alle commotie over gaat. Er is volgens haar niets aan de hand."

Anna van der Breggen

Beachvolleyballers Brouwer/Meeuwsen klaar voor confrontatie met rivalen van Rio

De beachvolleyballers Robert Meeuwsen en Alexander Brouwer hebben op de Olympische Spelen ook hun tweede groepswedstrijd gewonnen. Het was geen moeilijke partij, de Nederlanders wonnen eenvoudig in twee sets (21-14, 21-14) van de Argentijnen Julian Amado Azaad en Nicolás Capogrosso.

De volgende wedstrijd van het duo Brouwer/Meeuwsen is donderdag (16.00 uur), tegen de Brazilianen Alison Cerutti en Álvaro Morais Filho. Cerutti voorkwam dat het Oranje-duo tijdens de Spelen in Rio naar de olympische finale ging, en won vervolgens zelf goud.

Het Nederlandse duo staat nu eerste in de poule met 4 punten waarmee de achtste finales binnen handbereik lijken.

Dressuurploeg vijfde na spetterende oefening Gal

Het Nederlandse dressuurteam is vijfde geworden in de landenfinale van het dressuur op de Olympische Spelen in Tokio. Duitsland pakte voor de dertiende keer het goud, de Verenigde Staten werden verrassend tweede vlak voor het Verenigd Koninkrijk.

Het team, bestaande uit Marlies van Baalen, Hans Peter Minderhoud en Edward Gal, stond voor een zware opgave. Gal reed een prachtige proef (2628,5 punten) en liet met zijn vorm zien dat hij voor de individuele finale voor woensdag niet afgeschreven hoeft te worden.

"Ik heb goede hoop met de paarden die eraan zitten te komen dat het een keer goed komt. Nu zijn de Duitsers heel sterk, maar over drie jaar is het weer heel anders", reageerde Gal na afloop.

Edward Gal

Russische turnsters winnen landenwedstrijd

De Amerikaanse turnsters zijn er niet in geslaagd om voor de derde keer op rij olympisch goud in de teamwedstrijd te winnen. Ze moesten de titel aan de Russinnen laten en zagen ook nog eens Simone Biles geblesseerd afhaken. De VS werd nog wel tweede, Groot-Brittannië eindigde als derde.

Biles deed nog wel mee op sprong, het eerste onderdeel. Ze zou een 'Amanar' turnen, maar in plaats van 2,5 schroef deed ze slechts 1,5 schroef. Ze liet zich daarna behandelen door een dokter, keerde terug met een ingepakt been en staakte de strijd.

Volgens de Amerikaanse bond wordt per dag bekeken of de viervoudig kampioene van Rio deze Spelen nog in actie kan komen. Ze staat in nog vijf finales.

De Russinnen Viktorija Listoenova, Lilija Achaimova, Angelina Melnikova en Vladislava Oerazova, die in de voorronde al de beste score hadden laten noteren, gingen na twee van de vier onderdelen ruim aan de leiding. Na matige oefeningen van Melnikova en Oerazova op balk werd het toch nog even spannend, maar op vloer werd orde op zaken gesteld.

Terwijl de Amerikaanse Jordan Chiles een grote fout maakte, excelleerden Listoenova ,Melnikova en Oerazova. De Russinnen wonnen voor de tiende keer de olympische teamwedstrijd. De laatste keer was in 1992 tijdens de Spelen van Barcelona.

Simone Biles (tweede links) was wel in staat haar zilveren medaille in ontvangst te nemen.

Alle kwartfinales in het vrouwenvoetbaltoernooi

De kwartfinales in het olympisch voetbaltoernooi voor vrouwen zijn bekend. Alle duels worden gespeeld op vrijdag 30 juni.

10.00 uur, Rifu: Canada-Brazilië

11.00 uur, Kashima: Groot-Brittannië-Australië

12.00 uur, Saitama: Zweden-Japan

13.00 uur, Yokohama: Nederland-Verenigde Staten

Als Nederland de VS weet uit te schakelen, dan is op 2 augustus de winnaar van het duel Canada-Brazilië de tegenstander in de halve finales.

Voetbal - Afgelopen: Voetbalsters maken er 8(!) en stuiten nu op VS

Het is afgelopen. De Nederlandse voetbalsters winnen met 8-2 van China, wordt winnaar van groep F met een doelsaldo van 21 (!) voor en 8 (!) tegen en verzekert zich zo van een spetterende kwartfinale tegen de Verenigde Staten.

Invalster Vivianne Miedema maakte twee doelpunten en tilde haar totaal dit toernooi naar acht treffers. En daarmee vestigde ze een record. Dat stond op naam van de Canadese Christine Sinclair bij de Spelen van 2012 in Londen.

voetbal (v), Nederland-China 8-2

De Nederlandse speelster genieten na van de 8-2 tegen China.

Hockey - Afgelopen: Nederland wint van Canada (4-2)

En vlak na de 4-2 gaat de zoemer. Nederland overtuigt weer niet, maar wint wel met 4-2 van Canada. De volgende ronde is wel zeker nu, maar met duels tegen Duitsland en Groot-Brittannië nog voor de boeg zullen er toch veel zorgen zijn voor Caldas en co.

hockey (m), Nederland-Canada 4-2

Hockey - 59' Doelpunt Nederland

Mirco Pruyser beslist het duel met Canada. Hij schuift de bal in het lege Canadese doel: 4-2.

hockey (m), Nederland-Canada 4-2

Hockey - Canadezen gaan voor een stunt

Nog nooit wisten de Canadese hockeyers een nederlaag te ontlopen tegen Oranje. Misschien is dit wel hun kans, althans zo voelen ze het wel. En de Canadezen kregen zojuist ook een reuzenkans, maar gelukkig rolde de bal voorlangs.

Canada heeft de doelman uit het doel gehaald.

hockey (m), Nederland-Canada 3-2

Hockey - 53' Doelpunt Canada

De hockeyers laten Canada toch weer terugkomen in de wedstrijd. Pearson maakt uit een strafcorner 3-2. En dus is ook dit duel nog niet gewonnen voor Caldas en zijn mannen.\

De blessure van Jorrit Croon lijkt trouwens mee te vallen, na rust staat hij gewoon weer in het veld.

hockey (m), Nederland-Canada 3-2

Voetbal - 76' Doelpunt Nederland

En daar is nummer acht! Nummer acht voor Miedema dit toernooi en voor Oranje tegen China: 8-2.

voetbal (v), Nederland-China 8-2

Vivianne Miedema na een van haar treffers tegen China.

Hockey - 50' Doelpunt Nederland

Diep in het vierde kwart maakt Joep de Mol eindelijk de bevrijdende 3-1 voor de Nederlandse hockeyers tegen Canada.

hockey (m), Nederland-Canada 3-2

Voetbal - Drie goals in korte tijd

Het is weer een doelpuntenfestival bij de Nederlandse voetbalsters. Het begon met de Chinese 5-2 van Wang Yanwen (niet te verwarren met Wang Shanshan, de maakster van de 1-1) en daarna mocht Oranje weer twee keer juichen. Liek Martens en Victoria Pelova zijn de maaksters, beide keren na weifelend ingrijpen van de Chinese doelvrouw Peng. Het staat 7-2.

voetbal (v), Nederland-China 7-2

Voetbal - 65' Doelpunt Nederland

Nou, maak er maar zes van voor de Braziliaansen. Want de doelpuntenmachine van Oranje gaat gewoon door. Miedema, die op de bank begon vanwege haar lichte liesblessure, maakt binnen vier minuten na haar invalbeurt 5-1 tegen China.

Daarmee is Miedema met 7 goals alleen topscoorster van de Spelen. Het is bovendien haar 80ste doelpunt voor Oranje. En dan te bedenken dat Miedema pas 25 jaar oud is.

voetbal (v), Nederland-China 5-1

Voetbal - Nederland-VS, Brazilië-Canada...?

Met een 4-1 voorsprong tegen China hoeven we eigenlijk niet echt meer te kijken naar andere scenario's dan groepswinst voor de Nederlandse voetbalsters. Of Brazilië moet opeens nog vijf doelpunten maken tegen Zambia.

De nummer twee van groep F weet inmiddels wie de tegenstander is in de kwartfinales: Canada. Nederland gaat spelen tegen de VS, dat kan bijna niet missen.

Hockey - Einde derde kwart

Het derde kwart zit erop en daarin hebben de hockeyers ondanks de nodige druk op het doel van Canada niet weten te scoren. Nog altijd 2-1 dus, maar het veldspel oogt beter dan in de vorige twee wedstrijden.

hockey (m), Nederland-Canada 2-1

Blije commentator in Japans quarantainehotel

De voetbalwedstrijd Nederland-China wordt trouwens op Radio 1 becommentarieerd door Jeroen Elshoff, vanuit zijn kamer in het quarantainehotel. Een zeer welkom verzetje, aldus de voetbalverslaggever.

Dressuur: Gal noteert prima score

Dressuurruiter Edward Gal heeft met Total US inderdaad een uitstekende oefening laten zien. Zijn totaalscore van 2628,5 zorgt ervoor dat Nederland even aan de leiding gaat in de landenwedstrijd, maar dat blijft natuurlijk niet zo.

Denemarken, VS, Groot-Brittannië en Duitsland komen nog in actie.

Beachvolleyballers Brouwer/Meeuwsen winnen ook tweede duel!

Beachvolleyballers Brouwer/Meeuwsen hebben hun tweede groepsduel gewonnen. Tegen het Argentijnse duo Capogrosso/Azaad (Arg) werd het eenvoudig 2-0 (21-14, 21-14).

Voetbal - 47' Martens kopt 4-1 binnen

Invalster Kika van Es geeft een prima voorzet bij de tweede paal en Lieke Martens kopt de bal feilloos via de grond in het doel. Het staat 4-1.

voetbal (v), Nederland-China 4-1

Voetbal - Twee wissels na rust bij Oranje

Sarina Wiegman heeft twee wissels doorgevoerd bij Oranje na rust. Kika van Es en Renate Janssen komen in de ploeg. Lynn Wilms en Jill Roord zijn achtergebleven.

voetbal (v), Nederland-China 3-1

Dressuurruiter Edward Gal in de baan

Edward Gal is bezig aan een prima oefening, al zal het niet geneog zijn om Nederland nog naar het podium te brengen in de landenwedstrijd.

Hockey - Derde kwart begonnen

De hockeyers zijn begonnen aan het derde kwart tegen laagvlieger Canada. De tussenstand is 2-1 voor Nederland.

hockey (m), Nederland-Canada 2-1

Voetbal - Nederland op koers voor kwartfinale tegen VS

De Nederlandse voetbalsters leiden met 3-1 tegen China en zijn zo op koers voor groepswinst in groep F. Maar of dat nu zo'n goed idee is? In de kwartfinales wacht de winnaar van groep F namelijk een duel met wereldkampioen (maar deze Spelen tegenvallende) Verenigde Staten.

Brazilië leidt bij rust met 1-0 tegen Zambia en vormt voorlopig dus nog geen bedreiging om Oranje op doelsaldo te passeren. De nummer twee van groep F speelt trouwens tegen de nummer twee van groep E. Daarvoor komen Groot-Brittannië, Canada en Japan nog in aanmerking.

Lineth Beerensteyn wordt bejubeld na een van haar treffers tegen China.

Beachvolleyballers Brouwer/Meeuwsen op stoom tegen Argentijns duo

Ondertussen zijn beachvolleyballers Brouwer/Meeuwsen aardig op stoom in hun tweede groepsduel tegen het Argentijnse duo Capogrosso/Azaad. De Nederlanders, vijf jaar geleden nog brons in Rio, wonnen de eerste set en leiden ook in de tweede met 7-5.

3x3 basketballers uitgeschakeld door Russen

De Spelen zitten erop voor de 3x3 basketballers. De Russen winnen de kwartfinale met 21-17.

Voetbal - 45+2 Doelpunt Nederland

Beerensteyn maakt haar tweede van de wedstrijd en brengt Nederland op 3-1 tegen China. En deze goal is echt schitterend: ze ontvangt een voorzet van Van de Sanden voorbij de tweede paal en krult de bal vervolgens subtiel in de verre hoek.

Een doelpunt om in te lijsten!

voetbal (v), Nederland-China 3-1

3x3 basketballers in problemen in kwartfinales

De 3x3 basketballers zijn bezig aan hun kwartfinale tegen de Russische ploeg en heeft het moeilijk. De Russen staan voor met 17-12, met nog zo'n 2.30 minuut te spelen.

Hockey - Blessure Jorrit Croon?

Oei. Jorrit Croon werd zojuist een tijdje behandeld langs de lijn en loopt meteen de kleedkamer in. Het is te hopen dat de blessure meevalt, want Croon is met zijn creativiteit een heel belangrijke speler voor Oranje.

Voetbal - 37' Doelpunt Nederland

Daar is toch weer de voorsprong voor de Nederlandse voetbalsters. Lineth Beerensteyn, vandaag de vervangster in de spits van de licht geblesseerde Vivianne Miedema, krijgt het doelpunt op haar naam.

voetbal (v), Nederland-China 2-1

Zwemmer Kamminga weer op medaillejacht

Zwemmer Arno Kamminga heeft zich op de Olympische Spelen in Tokio geplaatst voor de halve finales van de 200 meter schoolslag. De winnaar van olympisch zilver op de 100 meter zette in de series samen met de Australiër Izaac Stubblety-Cook de snelste tijd neer: 2.07,37.

Caspar Corbeau redde het niet. Hij kwam met 2.10,21 niet verder dan de 21ste plaats.

Arno Kamminga

Hockey - Zorgelijke blik bij bondscoach Caldas

Het eerste kwart zit erop bij de hockeyers en we zien een zorgelijke blik bij bondscoach Caldas. Dat is niet onlogisch, want Nederland begon weliswaar prima. In de laatste minuten gunnen ze Canada echter veel te veel kansen.

Voetbal - 28' Doelpunt China

China komt zowaar op gelijke hoogte tegen Nederland. Het is Wang die met een slim passje in de zestien wordt vrijgespeeld en glijdend doelvrouw Van Veenendaal passeert. Het was wel randje buitenspel, maar dat wordt opgeheven door Lynn Wilms.

voetbal (v), Nederland-China 1-1

Hockey - 10' Doelpunt Canada

Daar is opeens de 2-1 van Canada. James Wallace, speler van Almere, straft geklungel in de NEderlandse defensie af en prikt de bal door de benen van doelman Pirmin Blaak.

hockey (m), Nederland-Canada 2-1

Hockey - 4' Doelpunt Nederland

En ook de 2-0 ligt al in het net voor de hockeyers tegen Canada. Thierry Brinkman schiet raak met een vlammende backhand.

Hockey - 1' Doelpunt Nederland

De hockeyers zijn zojuist op voorsprong gekomen in het duel met Canada. Billy Bakker is de maker.

Turnster Simone Biles trekt zich geblesseerd terug uit landenwedstrijd

Een fikse tegenvaller voor de Amerikaanse turnsters, die bezig zijn aan de landenwedstrijd. Simone Biles is namelijk geblesseerd geraakt op haar eerste toestel, haar favoriete onderdeel de sprong.

De andere drie turnsters kunnen de landenwedstrijd voor de VS wel afmaken. Biles, die hoopt haar totaal van vier gouden medailles in Rio te overtreffen, zal een eventuele medaille wel in ontvangst mogen nemen.

Hockey - De hockeyers beginnen zo aan duel met Canada

Om 13.45 uur beginnen de hockeyers ook aan hun derde groepsduel. Canada is de tegenstander.

Voetbal - 12' DOELPUNT NEDERLAND!

Oranje komt op voorsprong tegen China! Van de Sanden omspeelt de Chinese keepster en schuift de 1-0 binnen.

Nederland-China 1-0

Aftrap: Nederlandse voetbalsters begonnen een duel met China

Er is afgetrapt bij de derde groepswedstrijd van de Nederlandse voetbalsters tegen China.

Oranje heeft uitstekende papieren om door te gaan naar de kwartfinales. Volgens commentator Frank Wielaard is die kans zelfs 99,9999 procent.

Nederland staat nu eerste in de groep. De nummer 1 in groep F treft in de kwartfinales de VS.

Danielle van de Donk in actie tegen China

Eerland uitgeschakeld in achtste finales

Britt Eerland is er in Tokio niet in geslaagd om een vervolg te geven aan haar knappe ontsnapping van eerder op de dag in het olympisch tafeltennistoernooi.

Ze moest in de achtste finales haar meerdere erkennen in Doo Hoi Kem, de nummer veertien van de wereld uit Hongkong: 13-11, 5-11, 8-11, 9-11.

Zeiler Heiner begint goed in Finn-klasse

Nicholas Heiner is goed begonnen aan het olympische zeiltoernooi in de Finn-klasse. De 32-jarige Enkhuizenaar, die in 2016 in de Laser-klasse een olympisch ticket miste en daarna de overstap maakte naar de Finn, voer in Enoshika naar de elfde en de vijfde plaats. Daarmee staat hij na twee (van elf) races vijfde.

De Turk Alican Kayner won beide races en leidt voor de Hongaar Zsombor Berecz, die twee keer tweede werd. De Britse titelhouder Giles Scott staat op de negende plaats.

In de 49er-klasse werd slechts één race gevaren. Bart Lambriex en Pim van Vugt, die het Nederlandse koppel vormen in de spectaculaire skiff-klasse, werden daarin veertiende.

Nicholas Heiner in actie in Tokio

Eerland verliest ook derde en vierde game

De derde game in de achtste finales van het tafeltennistoernooi gaat ook naar Doo Hoi Kem: 11-8.

En in de vierde game zit Britt Eerland er heel dichtbij, maar gaat de winst toch ook weer naar de Hongkongse: 11-9.

Britt Eerland kijkt in games nu tegen een 3-1 achterstand aan.

Opstelling voetbalsters tegen China (aftrap: 13.30 uur)

Bondscoach Sarina Wiegman heeft Vivianne Miedema, die lichte klachten heeft, op de bank gezet. Lineth Beerensteyn is haar vervangster in de basis.

Hockeyers treffen Canada, waar de bondscoach van 33 uit Almere een boodschap heeft

Om 13.45 uur treden de Nederlandse hockeyers aan tegen Canada. De hockeyploeg van Canada heeft op de Olympische Spelen een bondscoach van 33 jaar uit Almere.

Daar staat Pasha Gademan dan, tussen de gevestigde orde. Op zoek naar een leuke sportclub voor haar zoons bezocht zijn moeder ooit de plaatselijke voetbalclub, maar bekroop haar een slecht gevoel. Op de terugweg gingen ze toch ook even bij de hockeyvereniging kijken.

"Hockey heeft me alles gegeven", prijst Gademan zich gelukkig. "Mijn ouders waren gevlucht uit Iran. Ik heb ervaren hoe hard je moet werken om iets te bereiken, maar ook hoe belangrijk een goede omgeving daarbij is."

Pasha Gademan geeft de spelers van Canada aanwijzingen

Terugkijken: handbalsters winnen vrij eenvoudig van Zuid-Korea

Ook de tweede groepswedstrijd van het olympische handbaltoernooi wordt overtuigend gewonnen door Oranje. De kwartfinales komen in zicht voor de regerend wereldkampioen.

Handbalsters met zeven goals verschil langs Zuid-Korea

Eerland in actie in achtste finales tafeltennistoernooi

Britt Eerland is begonnen aan haar partij in de achtste finales tegen Doo Hoi Kem uit Hongkong.

En de Nederlandse begint goed: ze wint de eerste game met 13-11.

De tweede game ging een stuk minder en ging met 11-5 naar de Hongkongse.

Britt Eerland

Dressuurteam afhankelijk van fouten andere landen

Dressuurruiter Hans Peter Minderhoud heeft een goede rit gereden in de landenfinale van het dressuur. Nadat amazone Marlies van Baalen een teleurstellend resultaat had neergezet, moest Minderhoud de rit van zijn leven rijden om de strijd voor het brons nog levend te houden.

De ruiter reed overtuigend, maar scoorde met 2505,5 punten niet genoeg om Nederland écht mee te laten doen. Met tegenstanders als de Verenigde Staten, Denemarken en twaalfvoudig olympisch kampioen Duitsland stond de Nederlandse dressuurequipe voor een lastige opgave.

Later vanmiddag komt Edward Gal nog in actie met Total US, zoon van het wonderpaard Totilas.

Pijnenburg niet door op 100 meter vrije slag

Zwemmer Stan Pijnenburg heeft zich op de Olympische Spelen in Tokio niet voor de halve finales van de 100 meter vrije slag weten te plaatsen.

Pijnenburg moest bij de eerste zestien eindigen om door te gaan, maar werd met 48,53 slechts 21ste. Hij haalde met die tijd wel 0,02 van zijn persoonlijk record af.

Ferreira en Moore winnen eerste goud in golfsurfen

Italo Ferreira is winnaar geworden van de eerste olympische titel bij het golfsurfen. Bij de vrouwen was het eerste goud een prooi voor Carissa Moore.

De Braziliaan Ferreira troefde in de finale van de mannen de Japanner Kanoa Igarishi af: 15,14 om 6,60. De twee surfers hadden in de finale dertig minuten de tijd om goede golven te vinden. Ze mochten maximaal 25 golven uitkiezen en elke 'ride' werd door de jury beoordeeld. De beste twee scores werden bij elkaar opgeteld.

Tsurigasaki Surfing Beach, de plaats van handeling, heeft een speciale betekenis voor Igarishi. Vader Tsutomu vond daar de liefde voor het surfen en toen zijn vrouw zwanger was verhuisden ze naar de VS zodat Kanoa profsurfer kon worden.

Igarishi, die op zijn derde al op een surfplank stond, slaagde er in de finale niet in om tot goede scores te komen. Dat lukte de 27-jarige Ferreira wel en de Braziliaan, die al zes zeges boekte op de World Tour, werd daarmee de eerste olympisch kampioen op dit onderdeel.

Daarna was het de beurt aan de vrouwen, waar Moore won. De in Honolulu geboren Amerikaanse surfster troefde in de finale de Zuid-Afrikaanse Bianca Buitendag af.

De 25-jarige Moore kwam dankzij scores van 7,60 en 7,33 uit op 14,93. Dat was ruim voldoende om de Zuid-Afrikaanse voor te blijven. De 27-jarige Buitendag bleef op de wilde Japanse golven steken op een totaal van 8,46. Meteen na de wedstrijd maakte ze bekend een punt te zetten achter haar surfloopbaan.

  • Reuters
    Italo Ferreira in actie in de olympische brandingsurffinale
  • Reuters
    Carissa Moore won goud bij de vrouwen

Geëmotioneerde Franssen: 'Dit doet zeer, ik wilde zo graag een medaille'

De Limburgse heeft een zwaar half jaar achter de rug, nadat haar vader een hersenbloeding kreeg. "Dit doet echt pijn", zegt ze na het verlies in de strijd om brons.

Geëmotioneerde Franssen: 'Dit doet zeer, ik wilde zo graag een medaille'

Al geplaatste Piek en Seinen lijden eerste nederlaag

Badmintonsters Selena Piek en Cheryl Seinen hebben op de Olympische Spelen hun laatste groepswedstrijd verloren. Het duo, dat na twee zeges al zeker was van de kwartfinales, boog met 22-24, 15-21 voor Maya Matsumoto en Wakana Nagahara uit Japan.

Piek en Seinen konden in de eerste game prima meekomen met de wereldkampioenen van 2018 en 2019, die zich ook al van een ticket voor de kwartfinales hadden verzekerd. Het Nederlandse duo leidde met 17-15, maar verloor ondanks een gamepoint op 22-21 toch de game.

Het Japanse game gaf daarna nog wat gas. Piek en Seinen maakten meer foutjes en konden het tij niet meer keren.

Selena Piek en Cheryl Seinen in actie tegen het Japanse koppel

Nederland verliest van Letland en is veroordeeld tot kwartfinales

De 3x3-basketballers zijn als vierde geëindigd in de groepsfase en spelen in de tussenronde tegen de Russische ploeg om een plaats in de halve finales. Die wedstrijd is om 14.00 uur.

Bekkering, Slagter, Van der Horst en Voorn leden in het zevende en laatste groepsduel hun derde nederlaag. De Letten waren te sterk: 22-18.

Daarmee eindigde Oranje net als de Letten en de Belgen op vier zeges. België won van zowel Nederland als Letland en gaat daarom vanwege het onderlinge resultaat rechtstreeks naar de halve finales.

Terugkijken: Zwitserse Neff domineert vrouwenrace, Terpstra vijfde

Jolanda Neff is veruit de sterkte in de olympische mountainbikerace bij de vrouwen. Op ruime achterstand rijden haar twee landgenotes naar de overige podiumplaatsen. Zowel Anne Terpstra als Anne Tauber doen lang mee voor de ereplaatsen.

Nederlandse 3x3 basketballers in actie tegen Letland

De Nederlandse 3x3 basketballers zijn in Tokio begonnen aan hun laatste groepswedstrijd, waarin Letland de tegenstander is.

Nederland staat na zes van de zeven groepsduels tweede, een plaats die recht geeft op een ticket voor de halve finales. De nummers 3 tot en met 6 gaan naar de kwartfinales.

Na ruim drie minuten spelen is de stand 11-9 in het voordeel van Letland.

Geen brons voor Franssen, ze verliest van Centracchio

Juul Franssen is er niet in geslaagd een bronzen medaille te veroveren in de klasse tot 63 kilogram.

In de strijd om brons verloor de judoka op straffen van de Italiaanse Maria Centracchio.

Wegman: 'Ik heb er heel erg van genoten en ben alsnog trots'

Martina Wegman had eigenlijk haar doel al bereikt, de olympische finale halen. In die finale werd ze uiteindelijk zevende, maar een lach kreeg je niet meer van het gezicht van de Nederlandse.

Dressuurruiters van start in landenfinale

De Nederlandse dressuurruiters zijn van start gegaan in de landenfinale. Amazone Marlies van Baalen mocht het bal openen voor Nederland en reed een betere proef dan tijdens de kwalificatie. Maar haar score van 2342,5 punten zal waarschijnlijk niet genoeg zijn om mee te doen om de medailles.

Met tegenstanders als de Verenigde Staten, Denemarken en twaalfvoudig olympisch kampioen Duitsland staan de andere twee ruiters Edward Gal en Hans Peter Minderhoud voor een zware opgave.

Ook Van der Breggen botst tegen official tijdens training

De gifbeker voor de Nederlandse wielrenners is blijkbaar nog steeds niet leeg. Anna van der Breggen is tijdens een verkenningsronde van de tijdrit op het circuit Fuji Speedway tegen een Japanse official gebotst die op weg stond.

Van der Breggen reed vervolgens zelf terug naar de ploegleiding en materiaalpost. Daar bleek volgens een woordvoerder dat er wel schade aan de fiets was, maar ze heeft geen noemenswaardige blessure of verwondingen.

Volgens de woordvoerder zou de official een veiligheidsrisico hebben gezien, maar hoe het precies zit, is onduidelijk.

Gisteren botste BMX'er Niek Kimmann ook al tegen een official die wilde oversteken tijdens een training. Het zit de Nederlandse wielerploeg in Tokio niet mee, want eerder hadden we de misrekening van Van Vleuten en het plankje van Mathieu van der Poel.

Handbalsters boeken tweede zege in Tokio

De Nederlandse handbalsters hebben ook hun tweede duel op de Spelen gewonnen. Na de ruime zege op Japan werd Zuid-Korea met 43-36 aan de kant geschoven.

Zuid-Korea behoorde jarenlang tot de wereldtop. Zo werd in 1988 en 1992 goud op de Spelen gewonnen. De laatste vijf WK's eindigde Zuid-Korea echter buiten de toptien.

In de beginfase ging het gelijk op, maar vanaf 13-12 scoorde Oranje vijf keer op rij. Nederland bleef daarna goed spelen, imponeerde met snelle aanvallen en liet het gat nooit kleiner dan drie punten worden.

Lois Abbingh werd met zes goals topscorer bij Oranje.

Judoka Franssen wint herkansing en gaat op voor brons

Judoka Juul Franssen heeft de herkansing om het brons gewonnen van Ketleyn Quadros uit Brazilië, de nummer acht van de wereld. Franssen, elfde op de wereldranglijst, klopte Quadros met een ippon.

De Braziliaanse had vanaf het begin het initiatief. Zij dwong Franssen, die hun laatste ontmoeting had gewonnen, in het defensief. Het kwam de Nederlandse, die de kwartfinale verloor van Abegnenou, op twee penalties te staan.

Toch knokte Franssen zich terug en ze had ineens met een kloeke worp Quadros in een houdgreep: ippon. Franssen mag zich iets na 11.00 uur gaan opmaken voor de strijd om de bronzen medaille.

Juul Franssen in actie tegen Ketleyn Quadros

Keizer en Meppelink verliezen ook tweede groepsduel

Beachvolleybalsters Sanne Keizer en Madelein Meppelink hebben hun tweede groepswedstrijd verloren. Een zege was binnen handbereik maar toch ging het mis. De Chinezen Xue Chen en Wang Xinxin (als 20ste geplaatst) trokken met 19-21, 31-29, 15-13 aan het langste eind.

Keizer en Meppelink (als 12de geplaatst) startten sterk en liepen al gauw uit naar 15-10. Na een Chinese wederopstanding werd het gelijk (19-19) maar op tijd vond het duo weer het gaspedaal.

In de spannende set twee lieten ze zes matchpoints onbenut en benutten Xue en Wang hun vijfde setpunt. Die klap kwamen Keizer en Meppelink niet te boven. De Chinezen liepen uit naar 7-2 en namen na 12-12 opnieuw afstand.

Sanne Keizer kijkt verslagen tijdens de wedstrijd

Handbalsters zetten goede lijn voort in tweede helft

De Nederlandse handbalsters zijn nog altijd goed bezig in het groepsduel met Zuid-Korea. De tweede helft is vijf minuten oud en Oranje heeft de voorsprong uitgebreid naar 22-18.

De fraaiste actie tot nu toe: Nycke Groot draait haar lichaam naar links, maar passt naar Yannick Snelder op rechts. Snelder bekroont de no-look pass met een treffer.

Keizer en Meppelink verliezen tweede set na thriller

Sanne Keizer en Madelein Meppelink verliezen de razendspannende tweede set tegen het Chinese duo Xue en Wang met 29-31.

De eerste set ging met 21-19 wel naar het Nederlandse koppel. Er volgt dus een beslissende derde set.

Handbalsters leiden na prima eerste helft tegen Zuid-Korea

In het begin ging het nog gelijk op tussen Nederland en Zuid-Korea, maar onze handbalsters spelen een prima eerste helft en gaan rusten met een voorsprong van 19-15.

Kelly Dulfer in actie tegen Zuid-Korea

Chef de mission Van den Hoogenband: ‘Analyse prestaties op 8 augustus’

Het zat de Nederlandse ploeg de eerste drie dagen van de Olympische Spelen niet altijd mee. De teller staat op drie zilveren plakken, terwijl op meer was gehoopt. Volgens chef de mission Pieter van den Hoogenband heeft het nog geen zin om nu al analyses van de resultaten te gaan zitten maken.

"Er zijn geen garanties in topsport. We liggen niet voor op schema en niet achter op schema", zei Van den Hoogenband over de afgelopen dagen waarop Nederlandse sporters geregeld tegen wat tegenvallers aanliepen.

De favoriete Nederlandse wielervrouwen grepen naast goud door gebrekkige communicatie, alleskunner Mathieu van der Poel zag zijn olympische droom op de mountainbike vrij snel in duigen vallen door een flinke smakker. "Topsport kent vele gezichten", wist de chef de mission. "De analyse is op 8 augustus." Dat is de laatste dag van de Olympische Spelen.

Helaas: geen medaille voor kanovaarster Wegman

We waren er al bang voor: Martina Wegman gaat geen medaille winnen bij de slalom. Ze is inmiddels naar de vierde plek gezakt in de tussenstand.

Maar er is ook enigszins goed nieuws: Wegman is wel zeker van een plaats in de top-8 en dat betekent dat ze thuis wel een olympisch diploma mag ophangen.

Uiteindelijk is Wegman zevende geworden in de finale.

Quarantainecommentaardebuut voor Jeroen Elshoff

NOS-commentator Jeroen Elshoff zit alweer een paar dagen vast in het veelbesproken quarantainehotel vanwege zijn coronabesmetting. Desondanks gaat hij vanmiddag om 13.30 uur commentaar geven bij het duel van de Nederlandse voetbalsters met China.

Keizer en Meppelink winnen eerste set

De eerste set is binnen voor Sanne Keizer en Madelein Meppelink, met 21-19.

In de tweede set staat het Chinese duo Xue en Wang inmiddels wel met 11-7 voor.

Wegman voorlopig tweede in finale slalom K1

Kanovaarsters Martina Wegman is zojuist op degelijke wijze door de finale van de slalom gevaren. De Nederlandse voer foutloos, maar was met een tijd van 111.33 niet de snelste.

Ze staat voorlopig tweede, achter de Poolse Klaudia Zwolinska. Er moeten nog zeven concurrenten in actie komen.

Martina Wegman komt bij na haar olympische finale

Handbalsters begonnen aan groepsduel met Zuid-Korea

De handbalsters zijn ondertussen begonnen aan hun tweede groepswedstrijd op de Olympische Spelen. Zuid-Korea is de tegenstander.

Na zeven minuten is de tussenstand 5-5.

Zwitserse eins-zwei-drei in mountainbikerace, Terpstra vijfde

De mountainbikewedstrijd is uitgelopen op een Zwitsers feestje. Jolanda Neff pakt het goud, voor Sina Frei en Linda Indergand.

Anne Terpstra wordt knap vijfde. Anne Tauber is in de loop van de race weggezakt naar de elfde plaats.

Keizer en Meppelink in actie tegen Chinees duo

Sanne Keizer en Madelein Meppelink zijn ondertussen begonnen aan hun tweede groepswedstrijd in het beachvolleybaltoernooi.

Het eerste duel tegen een Spaans duo ging verloren. Tegen het Chinese koppel Xue en Wang staat het nu 16-12 in de eerste set.

Sanne Keizer en Madelein Meppelink in actie in Tokio

Tauber en Terpstra doen van voren mee in mountainbikewedstrijd

Vier rondes zijn er inmiddels geweest in de olympische mountainebikewedstrijd. En het is Zwitserland dat de (koekoeks)klok slaat: de medailleplaatsen worden vooralsnog bezet door het Zwitserse trio Neff, Frei en Indergand.

Terpstra rijdt vooralsnog op de vijfde plek, Tauber is achtste.

Anne Tauber in actie in de olympische mountainbikewedstrijd

Bouwmeester rukt verder op, Bekkering en Duetz staan derde

Titelhoudster Marit Bouwmeester heeft haar opmars in de Laser Radial-klasse voortgezet. Nadat ze gisteren van de achttiende naar de vijfde plek was geklommen, steeg ze een dag later naar de derde plaats.

De 33-jarige Friezin voer op het water bij Enoshima in race 5 en 6 naar een derde en een negende plaats. De Deense Anne-Marie Rindom gaat riant aan kop met 22 punten, gevolgd door de Zweedse Josefin Olsson (34) en Bouwmeester (35). Er volgen nog vier races en de medalrace.

Annemiek Bekkering en Annette Duetz, de regerend wereldkampioenen in de 49erFX, staan na drie (van dertien) races derde. Na een mislukte openingsrace (dertiende) voer het duo naar een achtste en een tweede plek.

Marit Bouwmeester

Tauber en Terpstra in top-10 in mountainbikewedstrijd

Tijdens de persconferentie van Pieter van den Hoogenband en Maurits Hendriks is in Tokio de olympische mountainbikewedstrijd van start gegaan.

Na twee rondes rijdt de Zwitserse Jolanda Neff aan de leiding. Anne Tauber rijdt op de zesde plek, Anne Terpstra is zevende. Opvallend: ook de beroemde plank is aanwezig.

Jolanda Neff passeert de beruchte plank in de mountainbikerace

Hendriks: 'Besmettingen in vliegtuig moeilijk te bewijzen'

Het is de vraag of de zes positief bevonden leden van TeamNL tijdens de vlucht van Amsterdam naar Tokio besmet zijn. Technisch directeur Hendriks zegt dat de besmettingen ook op andere plaatsen kunnen zijn gebeurd. "Dat is heel moeilijk te bewijzen'', zei de baas van de Nederlandse topsport.

TeamNL heeft vandaag overleg op hoog niveau met het Internationaal Olympisch Comité, waarbij ook leden van de Amerikaanse sportploeg zijn uitgenodigd. Ook de Amerikanen hebben last van coronabesmettingen.

Hendriks over besmettingen: 'Moeilijk te bewijzen dat het op vlucht is gebeurd'

Hendriks: 'Omstandigheden quarantainehotel zijn onacceptabel'

De omstandigheden in het quarantainehotel, waarin de zes besmette leden van TeamNL verblijven, zijn onacceptabel, aldus Maurits Hendriks.

"We vinden de situatie zeer zorgelijk, het is niet wat je verwacht van de Japanse organisatie." Hendriks zegt de Nederlandse ambassadeur in Japan te hebben gevraagd om de zorg en de welzijn van de sporters aan te kaarten.

"De sporters hebben hun olympische droom in rook zien opgaan en worden vervolgens in slechte omstandigheden gezet. Ze zien geen daglicht, moeten binnen blijven in kleine ruimtes. We zijn zeer ongelukkig met de omstandigheden, en dan druk ik me nog timide uit."

Hendriks beklaagt zich er ook over niet van tevoren op de hoogte te zijn geweest van de protocollen voor besmette sporters en ook later geen antwoord van de organisatie te hebben gekregen op vragen.

Hendriks haalt uit naar OS-organisatie: 'Situatie in quarantaine onacceptabel'

Van den Hoogenband: extra maatregelen na coronabesmettingen

De persconferentie van chef de mission Pieter van den Hoogenband en Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, in Tokio is begonnen.

Hendriks zet nog eens op een rijtje welke maatregelen er aan de voorkant al zijn genomen tegen het coronavirus. Daar zijn na de zes coronabesmettingen binnen TeamNL - vier sporters en twee stafleden - een aantal maatregelen bijgekomen.

Zo zijn de lounges van de sporters, in binnenruimtes, inmiddels gesloten. Er mag alleen maar koffie en thee afgehaald worden, vertelt Van den Hoogenband. Ook zijn de fitnessruimtes alleen nog maar op afspraak te bezoeken door de sporters. De kantoren zijn niet meer toegankelijk voor sporters, alleen voor personeel.

Kanovaarster Wegman naar finale!

Dat zag er prima uit voor Martina Wegman in de halve finale van de K1-slalom. De Nederlandse noteert vooralsnog de snelste tijd en krijgt slechts twee strafseconden.

"Dit zou genoeg moeten zijn voor een plaats in de finale", aldus onze kanocommentator Thijs Niet.

En even later is het al duidelijk: Wegman gaat inderdaad naar de finale! Die is om 09.15 uur. Komt dat zien, dus.

Veelbesproken plank ligt weer op mountainebikeparcours

Daar ligt ie weer: de plank die Mathieu van der Poel gisteren zoveel ellende bezorgde door op het moment suprême niet meer op het parcours te liggen.

Om 08.00 uur begint de olympische mountainbikewedstrijd bij de vrouwen. Namens Nederland komen Anne Tauber en Anne Terpstra in actie. Zal de plank dan weer worden weggehaald?

De Wit na uitschakeling in achtste finales: 'Zonde, ik kan zoveel meer'

Judoka Frank de Wit is er bij de Olympische Spelen in Tokio niet in geslaagd zich te plaatsen voor de kwartfinales. De Heemskerker verloor na een golden score van de Duitser Dominic Ressel.

De Wit: 'Het is zonde, ik kan zoveel meer'

Terugkijken: Franssen niet opgewassen tegen Agbegnenou

Judoka Juul Franssen heeft op de Olympische Spelen in de kwartfinales niet kunnen stunten tegen Clarisse Agbegnenou, de grote favoriet in de categorie tot 63 kilogram. Ze heeft via de herkansingen nog wel kans op brons.

Judoka Franssen niet opgewassen tegen Agbegnenou, de grote favoriet

Osaka buigt diep voor Vondrousová

Naomi Osaka is gestrand in de derde ronde van het olympisch tennistoernooi. De Japanse, die droomde van een gouden medaille in eigen land, boog diep voor Markéta Vondrousová (WTA-42): 1-6, 4-6.

De mondiale nummer twee worstelde met haar groundstrokes en werd door de Tsjechische met dropshots van haar stuk gebracht. Osaka maakte liefst 31 fouten tegenover 6 winners. Vondrousová, die in de eerste ronde Kiki Bertens klopte, brak de Japanse hoop op goud vijf keer.

Osaka, die werd geboren in Osaka en op driejarige leeftijd verhuisde naar New York, maakte in Tokio haar rentree nadat ze zich op Roland Garros had teruggetrokken na ophef over haar persboycot.

Naomi Osaka na haar nederlaag in de derde ronde

Nu begonnen: de halve finale in de K1-slalom

Martina Wegman komt in actie in de halve finale van de K1-slalom.

De 32-jarige Wegman besloot na al haar wilde avonturen in het extreme kanoën de overstap te maken naar de K1 slalom. Haar eerste ronde op de Olympische Spelen was een weinig opwindende; van de 27 deelnemers vielen er maar 3 af.

Bij de slalom moet Wegman een wildwaterbaan van 250 meter zo snel mogelijk afleggen en onderweg moet ze tussen 25 poortjes door. Wie de paaltjes raakt, krijgt twee strafseconden. Wie een poortje mist, krijgt er vijftig.

Het programma van de komende uren

Na de zwarte maandag hopen we vandaag op een dolle dinsdag voor de Nederlandse sportploeg in Tokio.

Los van alle sport is er om 08.00 uur een persconferentie van chef de mission Pieter van den Hoogenband en Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, over de stand van zaken in het Nederlandse kamp.

Welkom bij dag 4 van de Olympische Spelen!

Goedemorgen vanuit Tokio, of zoals de Japanners zeggen: ohayou gozaimasu! De 'zwarte maandag' voor de Nederlandse sport laten we achter ons. Vandaag is het nieuwe ronde, nieuwe kansen. Zo doen de twee Annes (Tauber en Terpstra) een gooi naar het podium in de olympische mountainbikerace. Edward Gal en Hans-Peter Minderhoud gaan voor goud in de finale van de dressuur.

Na de lunch komen ook de Nederlandse voetbalsters in actie tegen China en spelen de hockeyers tegen Canada. En dat is slechts een greep uit alle sport de komende uren.

Wat je precies hebt gemist toen je nog lekker lag te slapen, kun je lezen en zien in onze Wekdienst Tokio.

Wekdienst Tokio: vierde plaats triatlete Klamer, wisselend succes judo