In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Oud-moskeebestuurder vrijgesproken van financieren IS

Een voormalig bestuurslid van de Al Houda-moskee in Geleen is vrijgesproken van het financieel steunen van Islamitische Staat.

De rechter ziet niet genoeg bewijs dat de man tussen 2014 en 2017 luiers, babymelk, medicijnen en andere hulpgoederen zou hebben uitgedeeld aan specifiek IS-strijders en hun families. Ook is er geen bewijs dat hij heeft gerommeld met de administratie van de moskee.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden veertig maanden cel tegen de 41-jarige man, waarvan zes voorwaardelijk.

Sympathie voor IS niet strafbaar

De verdachte verklaarde tijdens een eerdere zitting dat hij zich van geen kwaad bewust was en alleen maar hulp wilde bieden aan burgers die zijn getroffen door het geweld in het IS-gebied.

Volgens de rechter kan het uitdelen van hulpgoederen, zelfs als een deel van de goederen is terechtgekomen bij kinderen van IS-strijders, worden aangemerkt als humanitaire hulp, schrijft 1Limburg.

De rechter acht het wel aannemelijk dat de man sympathie heeft voor IS, maar kan hem daarvoor niet veroordelen. "Hoe onsympathiek en verwerpelijk dit ook mag zijn, het is niet strafbaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl