Vraag je aan de ander of-ie gevaccineerd is?
Een meerderheid van de Nederlanders vindt het belangrijk om te weten of hun familie, kapper, vriend of huisgenoot gevaccineerd is tegen covid of niet. Dat blijkt uit een enquête van Ipsos in opdracht van Nieuwsuur. Vanwege privacywetgeving is niemand verplicht dit aan een ander te vertellen. En dat zorgt voor dilemma's.
We gaan langs bij een kapper en stichting De Zonnebloem, die beide op hun eigen manier worstelen met de situatie. Verder spreken we Roland Pierik, hoofddocent rechtsfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de vaccinatiecommissie van de Gezondheidsraad.
Testen op festivals?
We staan aan de vooravond van een zomer mét festivals. Vooralsnog ben je op evenementen waar de 1,5 meter-regel niet geldt alleen welkom voor een beperkte tijd én met een negatieve coronatest. Hoe gaan meerdaagse festivals dit regelen?
Het 'krankzinnige' Istanboel-kanaal
Het is een oude droom van veel Turkse heersers: een enorm kanaal dwars door Istanbul, dat de Zwarte Zee via de Zee van Marmara verbindt met de Middellandse Zee. Het moet het grootste infrastructurele project ooit in Turkije worden. President Erdogan noemde het zelf ooit zijn 'krankzinnige project'. Maar het is bovenal een megaproject dat het hele land verdeelt.
Is er wel een politieke oppositie in China?
De Chinese Communistische Partij (CCP) bestaat deze maand honderd jaar. China viert het jubileum al maanden. Op tv, in de kranten en op het werk werden Chinezen erop gewezen dat er dankzij de CCP een nieuw, machtig China is ontstaan. Gisteren keken we naar de ideologie van de CCP. Vandaag zoomen we in op de oppositie: bestaat die eigenlijk?