NOS Wielrennen

Van de Duivel tot Van Gaal: de kleurrijkste figuren uit de karavaan in Radio Tour

Wat hebben Amerikaans presidentskandidaat John Kerry, voetbaltrainer Louis van Gaal, acteur Ben Stiller, de Duivel, komiek Robin Williams en schaatscoach Ab Krook met elkaar gemeen?

  • AFP
    Dieter Senft alias 'De Duivel' in de Tour de France
  • AFP
    John Kerry met Lance Armstrong in de Tour van 2005
  • ANP
    Schaatscoach Ab Krook met zijn camper langs het parcours van de Tour in 2007
  • AFP
    Robin Williams met Lance Armstrong tijdens de Tour van 2004
  • EPA
    Acteur Ben Stiller met Fabian Cancellara tijdens de Tour van 2009

Het antwoord blijkt uit bovenstaande foto's: allemaal maakten ze in de geschiedenis van de Tour de France een keer deel uit van de Tourkaravaan, als gast of toeschouwer, maar bovenal als liefhebber van de wielersport.

Zo reisde de vorig jaar overleden Krook in zijn vrije tijd 45 jaar lang elke zomer naar Frankrijk om de renners aan te moedigen, voorzag Van Gaal de Jumbo-Visma-ploeg van ongevraagd advies over de sprint en ruïneerde Stiller in 2009 bijna de Tour van Lance Armstrong.

In Radio Tour de France gaat verslaggever Steven Dalebout de komende weken elke dag op zoek naar nog meer van dit soort kleurrijke figuren uit de geschiedenis van de Tourkaravaan.

Die zoektocht leverde ook al relatief onbekende verhalen op. Het verhaal van Georges Briquet is er zo een. Een voorproefje:

Eerste live radioverslag

In 1947 torende Briquet als een koning boven het Tour-peloton uit. De verslaggever stond achterin een door het leger uitgeleende Jeep en beschreef hoe Jean Robic de Tour de France van dat jaar won. Daarmee verzorgde hij het eerste live radioverslag in de Tour de France.

Beluister het bijzondere verhaal van Georges Briquet hieronder.

Briquet was sowieso een bijzondere verschijning op de radio, want waar zijn collega's nog altijd heel duidelijk articuleerden en langzaam praatten, ratelde Briquet meer als een verslaggever zoals we die vandaag de dag kennen.

In de jaren 30 al nam Briquet z'n microfoon overal mee naar toe. Hij was een pionier in het Franse radiowerk. Maar als hij in de oorlog door de Duitsers naar Dachau wordt gedeporteerd, lijkt het einde nabij voor Briquet.

Georges Briquet (rechts) met twee andere Franse journalisten tijdens de Tour van 1951

Wanneer zijn medegevangen zien dat het slecht met hem gaat, bouwen ze met kabels en metaal een microfoon na. Ze vragen Briquet verslag te doen van een denkbeeldige aankomst in de Tour de France.

Het werkt: Briquet begint middenin zijn barak te ratelen met het enthousiasme dat mensen van hem kennen. Hij overleeft Dachau en vertelt na de oorlog z'n verhaal in het boek 'Rescapé de l'enfer nazi'.

Als in 1947 de eerste na-oorlogse Tour de France wordt georganiseerd is 'de koning van de radioverslaggevers' erbij. Niet alleen Jean Robic, maar ook Briquet en zijn live-apparatuur schrijven dat jaar geschiedenis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl