NOS Nieuws

Wekdienst 16/6: Biden ontmoet Poetin • Vmbo-scholieren krijgen examenuitslag

Goedemorgen! Aan het eind van zijn Europese trip ontmoet de Amerikaanse president Biden zijn Russische collega Poetin, in het Zwitserse Genève. En vmbo-scholieren krijgen hun examenuitslag, bijna een week na de meeste andere leerlingen.

Eerst het weer: overdag schijnt de zon voluit. In de middag ontstaan her en der enkele stapelwolken. Door een zwakke tot matige zuidoostenwind is het in de middag met 27 tot 31 graden zeer warm tot tropisch heet. Aan zee is er kans op een verkoelende zeebries. Vanavond is het lang zomers warm.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Amerikaanse president Biden ontmoet zijn Russische collega Poetin. Het is Bidens laatste ontmoeting van zijn bezoek aan Europa. De twee zien elkaar in het Zwitserse Genève.
  • Het RIVM waarschuwt voor zomersmog in heel Nederland, in de middag en vroege avond, als gevolg van windstilte en sterke zon. Mensen met luchtwegproblemen wordt aangeraden om binnen te blijven.
  • Scholieren van het vmbo-basis en vmbo-kader die digitaal examen hebben gedaan, krijgen de uitslag. Ze moesten bijna een week langer wachten dan veel andere eindexamenleerlingen.
  • Bondscoach Sarina Wiegman maakt haar selectie bekend voor de Olympische Spelen in Tokio. De voetbalvrouwen wonnen gisteren het tweede oefenduel overtuigend van Noorwegen: 7-0.

Wat heb je gemist?

Israël heeft luchtaanvallen uitgevoerd op Hamas-doelen in Gaza, meldt persbureau Reuters. Dat gebeurde nadat vanuit het gebied brandballonnen waren opgelaten die brandschade aanrichtten op velden in het zuiden van Israël.

In Gaza-Stad waren na middernacht het geluid van drones en explosies te horen, meldt de BBC. Volgens de Israëlische strijdkrachten voerden straaljagers aanvallen uit op militaire complexen van Hamas in Khan Yunis en Gaza-Stad. Het Palestijnse nieuwsagentschap WAFA meldde dat er materiële schade is veroorzaakt maar dat er geen slachtoffers zijn gevallen.

Het geweld over en weer volgt op een 'vlaggenmars' in Jeruzalem. Duizenden Israëlische ultranationalisten trokken gisteren door de straten van het bezette Oost-Jeruzalem. De mars werd door Palestijnse groepen gezien als een provocatie

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Iedere dag praten we je in exact 2 minuten en 21 seconden bij over de afgelopen speeldag op het EK voetbal 2021. Met deze keer:

EK in 2'21: vol stadion, Frans Duijts en Wales op herhaling?

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl