NOS NieuwsAangepast

Vlag met Hitler-citaat weggehaald uit tuin Voorhout

Een bewoner van Voorhout, in de Zuid-Hollandse gemeente Teylingen, heeft een vlag met een citaat van Adolf Hitler weggehaald na een gesprek met de politie. Op de vlag stond een zin van de nazileider uit zijn boek Mein Kampf: "De brede massa van een volk valt makkelijker aan een grote leugen ten offer dan aan een kleine."

De vlag trekt een vergelijking tussen de coronaregels en de Tweede Wereldoorlog. Onderaan de vlag staat #hartvoorvrijheid, de naam van een Facebookgroep met ruim 26.000 leden die het niet eens zijn met de maatregelen van de overheid.

De hashtag werd ook gebruikt voor de politieke partij waarmee Willem Engel van Viruswaarheid zich verkiesbaar stelde voor een zetel in de Tweede Kamer. Engel zegt tegen de NOS dat hij noch zijn partij iets met deze actie in Voorhout te maken heeft.

De vlag leidde tot boze reacties op sociale media. Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad, is woedend. "Welke gek heeft dit bedacht", schrijft ze op Twitter. Ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) noemt het schandelijk. "Wat je ook vindt van coronamaatregelen, deze vergelijking is smakeloos."

Nieuwe vlag met andere tekst

De gemeente heeft gezegd "krachtig afstand te nemen" van de vlag, maar geen juridische grondslag te hebben om die te verwijderen. Een raadslid voor de VVD noemde de vlag smakeloos en Teylingen onwaardig. De fractievoorzitter van de lokale ChristenUnie begrijpt dat de gemeente niets kan doen. "Privaat bezit, hoe onsmakelijk ook, blijft privaat."

De vlag is inmiddels vervangen door een ander exemplaar met een nieuwe tekst, zegt de politie: "Zelf nadenken, wij maken ons #hartvoorvrijheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl