De wachtrij voor een GGD-vestiging in Enschede
NOS Nieuws

De Jonge: absurd dat GGD'ers worden bedreigd om vaccinatiestempel

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid heeft verbolgen gereageerd op het bericht dat GGD-medewerkers geregeld worden bedreigd door gevaccineerde mensen die een stempel in hun gele boekje willen.

De Telegraaf meldde vandaag dat zulke bedreigingen tientallen keren per dag voorkomen. "Zó absurd", twittert De Jonge. "Doe even normaal! Bij de GGD wordt met man en macht gewerkt om ons uit de crisis te halen. Een diepe buiging, dát is op z'n plaats."

Bewijs van vaccinatie

Het gaat met name om mensen die in het ziekenhuis of bij de huisarts zijn ingeënt en daarom geen stempel in hun gele vaccinatieboekje hebben ontvangen. Zo'n stempel heeft geen officiële status, maar in een aantal Europese landen wordt die in de praktijk wel geaccepteerd als vaccinatiebewijs.

Sommigen komen met hun camper of caravan naar een vaccinatielocatie en verwachten dan meteen een stempel of sticker.

Woordvoerder GGD

Sinds begin deze week kunnen ook mensen die eerder door de GGD zijn gevaccineerd tegen het coronavirus daar alsnog een aantekening, stempel of sticker van krijgen in het gele boekje. Personen moeten daarbij wel de instructies van de GGD opvolgen, zodat het geen vertraging oplevert bij de vaccinatiestraat.

Onderschatting

In de praktijk onderschatten mensen wat er allemaal komt kijken bij het halen van zo'n stempel. "Sommigen komen met hun camper of caravan naar een vaccinatielocatie en verwachten dan meteen een stempel of sticker", zegt een GGD-woordvoerder tegen het ANP.

Op deze manier kunnen bij teleurstellingen scheldpartijen en bedreiging ontstaan. De GGD zegt na ieder ernstig incident direct aangifte te doen.

EU-reiscertificaat

Vanaf 1 juli geldt in de Europese Unie een certificaat om mee te reizen tussen lidstaten. Met het Digitaal Corona Certificaat kunnen mensen aantonen dat ze gevaccineerd, getest of hersteld zijn van covid-19 en er antistoffen tegen te hebben ontwikkeld.

Het is de bedoeling dat de Nederlandse CoronaCheck-app vanaf 1 juli ook gebruikt kan worden in het buitenland. Maar demissionair minister De Jonge hield gisteren een slag om de arm.

"We streven naar zo veel mogelijk harmonisatie, maar ik sluit niet uit dat we uiteindelijk toch bilateraal met sommige EU-landen afspraken zullen moeten maken", zei De Jonge.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl