NOS Nieuws

Wapperende vlag of nog blokken voor een herexamen: 'De stress is eraf'

Bij veel van de ruim 197.000 eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs was de spanning vandaag om te snijden: geslaagd, herexamen of toch gezakt?

De 18-jarige Hamza Haji kreeg vanochtend goed nieuws. Hij slaagde voor zijn havo-examen op het Lyceum Kralingen in Rotterdam. Heel veel zenuwen had hij vooraf niet: "Ik lag nog lekker te slapen toen ik wakker werd gebeld door mijn mentor. Daarna ging het vrij snel, hij viel direct met de deur in huis."

Hamza heeft door de jaren heen een zeer goede band opgebouwd met zijn mentor. Ik ga dit goede nieuws nu eerst vieren met familie en vrienden, maar daarna ga ik met mijn mentor het terras op."

Sommige scholieren waren hun zenuwen maar nauwelijks de baas:

Stress, telefoontjes en de vlag: deze mensen zijn geslaagd

Hetzelfde goede nieuws kreeg havo-leerling Tim de Kok (17) van het Marecollege in Leiden. "Ik was heel erg zenuwachtig, ondanks het feit dat ik me heel erg goed had voorbereid. Nu voel ik me vooral opgelucht en is de stress eraf."

De 16-jarige June van der Mark van het Haagse Segbroek College herkent die stress niet echt. Zij wist zeker dat ze haar mavo-examen gehaald had. "Mijn examens gingen namelijk echt heel goed, dus heel verrast ben ik niet." Voorlopig blijft zij nog even op de middelbare school: ze gaat door naar de havo.

Spreiden

Door de vele online lessen en eventueel opgelopen leerachterstanden waren de regels voor eindexamenleerlingen dit jaar iets anders. Zo werden de examens verspreid over drie termijnen en mochten leerlingen zelf kiezen in welke termijn zij hun vakken afronden.

Noa Montalvo van Ling van het Baken Park Lyceum in Almere koos ervoor haar examen natuurkunde naar het tweede tijdvak op te schuiven. "Dat vak ligt mij echt niet. Ik kon er wel examentraining in krijgen, maar de enige optie daarvoor was in juni. Daar heb ik op gewacht."

Examenleerlingen kregen dit jaar ook de optie om een onvoldoende van hun cijferlijst 'uit te gummen' en toch te slagen, mits die onvoldoende niet voor kernvakken Nederlands, Engels of wiskunde was. Ook waren examenleerlingen meestal wel welkom op school, terwijl andere scholieren online les kregen.

"We hebben steeds voorrang gegeven aan examenklasleerlingen. Maar toch: corona was er, soms ook op school en soms zorgde dat ervoor dat lessen noodgedwongen op afstand waren of uitvielen", zei minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs Arie Slob in een livestream van NOS Stories.

Vandaag ga ik nog even een lange wandeling maken om het te verwerken, morgen ga ik weer volle bak door met een examentraining om mijn herkansing te halen

Vwo-leerling Ilayda Ozsonmez (19)

Herexamens

Nog niet bij alle leerlingen kon vandaag de vlag uit. Bijvoorbeeld vmbo-leerlingen basis/kader die digitaal examen hebben gedaan. Zij moeten tot volgende week woensdag wachten op de uitslag.

Maar er zijn ook scholieren die een herexamen moeten doen. Zo kreeg de 17-jarige Brent Jehts te horen dat zijn wiskunde-examen opnieuw moet. "Als ik een 4,2 haal, ben ik er. Ik wist van tevoren eigenlijk al wel dat ik dat vak verpest had, maar was toch gespannen voor de uitslag."

De mavo-leerling van het Christelijk Lyceum in Apeldoorn heeft goede hoop dat hij na het tweede tijdvak alsnog feest kan vieren. "Alle andere vakken zijn wel heel erg goed gegaan, dus nog even wiskunde knallen en dan ben ik er."

Voor vwo'er Ilayda Ozsonmez (19) van het Stedelijk Dalton Lyceum uit Dordrecht geldt hetzelfde, maar dan bij biologie. "Ik heb voor biologie een 4 gehaald, maar duik morgen meteen weer een examentraining in. Vandaag ga ik nog even een lange wandeling maken om het te verwerken, morgen ga ik weer volle bak door dus."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl