Enorme dinosaurus in Australië blijkt nieuwe soort
Het skelet van een enorme dinosaurus dat vijftien jaar geleden in Australië werd gevonden, blijkt van een niet eerder gevonden soort te zijn. De nieuwe dinosoort behoort tot de grootste dinosaurussen die ooit op aarde hebben geleefd, zeggen paleontologen.
De gigant met de naam Australotitan cooperensis is lid van de familie van titanosauriërs die 92 tot 96 miljoen jaar geleden leefden. Het dier was vermoedelijk 5 tot 6,5 hoog en 25 tot 30 meter lang - even hoog als een gebouw van twee verdiepingen. De planteneter leefde in Australië toen het continent nog vastzat aan Antarctica.
Paleontologen in Australië zijn enthousiast over de ontdekking:
Het gaat om de grootste dinosaurussoort die ooit in Australië is gevonden. Wereldwijd staat het dier in de top-5 van grootste soorten. Hij had vermoedelijk een kleine kop, een lange nek en staart en stevige poten.
Fossiele botten van de dino werden al in 2006 gevonden op een boerderij in de staat Queensland, waar het dier de bijnaam Cooper kreeg. Na langdurig onderzoek met onder meer 3D-scans werd vastgesteld dat het een nieuwe dinosoort betreft. De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PeerJ.
In het gebied zijn meer dinosaurusresten aangetroffen die nog moeten worden onderzocht. Onderzoekers verwachten nog meer bijzondere vondsten te doen, bijvoorbeeld van fossielen van vleeseters, omdat de planteter die nu geïdentificeerd is ook als prooi diende.