Het bos in Kapelle
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Zeeuwse herdenkingsbossen bijna vol: 'Minder zware lading dan begraafplaats'

Herdenkingsbossen - waar mensen een boom planten om stil te staan bij een overlijden, geboorte of bijvoorbeeld een huwelijk - zijn populair in Zeeland. In de provincie zijn drie van die bossen en ze staan inmiddels bijna vol met gedenkbomen. Staatsbosbeheer zoekt naar een nieuwe plek voor een bos, om aan de vraag te blijven voldoen.

Mensen kiezen vaak voor gedenkplekken in herdenkingsbossen omdat ze minder beladen zijn dan begraafplaatsen, zegt Karel Leeftink van Staatsbosbeheer.

"Als je naar een begraafplaats gaat of naar een muur met urnen, dan heeft dat een zwaardere lading dan een mooi open bos. Het is ook veel lichter, omdat het meer een park is dan een dichtgegroeid bos. Daarnaast herdenkt iedereen er verschillende dingen, niet alleen overledenen."

Jubileum of geboorte

Veel mensen planten ook een boom bij de viering van een jubileum of als er een kind geboren is. "Het bos is een plek waar mensen naartoe komen om iets te gedenken. Dat hoeft dus niet dramatisch te zijn."

Een paar jaar geleden werden in de bossen zo'n dertig bomen per jaar geplant. Nu zijn dat er jaarlijks zo'n 80, zegt Leeftink. "Ik zie het de afgelopen twee a drie jaar stijgen. Ook mensen van buiten Zeeland, die iets met de regio hebben, willen bomen planten bij ons."

Een dag per jaar mag iedereen die een boom heeft gekocht, deze zelf komen planten in het bos. "Dat is vaak best emotioneel. Het is voor veel mensen een belangrijke dag. Sommigen nemen een bus as mee. Dat mag eigenlijk niet maar we staan het wel toe", zegt hij. "Ze vinden het mooi om as van de overledene in het plantengat te strooien of rond de boom. Het gebeurt ook wel eens dat opa en oma samen onder een boom belanden."

We waren vrienden in het leven en ook nu nog

Corry Vogels

Voor Corry Vogels uit Kloetinge is het bos bij Kapelle een fijne plek om naartoe te gaan, zegt ze tegen Omroep Zeeland. Er staan vier jonge bomen in een rij die voor haar van grote waarde zijn.

Toen een goede vriendin ernstig ziek werd sprak ze de wens uit om een boom te krijgen in het bos. "Ze wilde graag dat er na haar overlijden een plekje was waar haar man naartoe kon en eventueel ook familie of vrienden. En dat er nog iets was wat aan haar herinnerde." Ze wilde tegelijkertijd ook een boom voor haar man, naast haar eigen boom.

De bomen van de vrienden op een rij

Vogels vond het gebaar zo mooi dat ze besloot om samen met haar man ook een boom te planten in dezelfde rij. Nu staan ze alle vier naast elkaar als symbool van hechte vriendschap. "We waren vrienden in het leven en ook nu nog."

Herdenkingsbossen op meer plekken

Zeeland is overigens niet de enige plek met herdenkingsbossen. Er zijn ook initiatieven op andere plekken van andere aanbieders. Zo is er bijvoorbeeld in Vijfhuizen in Noord-Holland een herdenkingbos. Zo'n tien jaar geleden werd het bos opgericht en de animo groeit. "We planten nu meer dan vorig jaar en we doen niks aan advertenties", zegt betrokkene Jorg de Kroon.

In de gemeente Meerssen komt ook een herdenkingsbos. Mensen konden een boom adopteren om te gedenken. "Het liep echt storm met de inschrijvingen en inmiddels hebben we het maximale aantal van 300 bomen bereikt", zegt de gemeente erover.

Ook buiten Zeeland heeft Staatsbosbeheer herdenkingsbossen, zoals in Drenthe. In Zuid-Holland is een kinderbomenbos, voor pasgeboren of overleden kinderen.

Advertentie via Ster.nl