Het lichaam van een Colombiaan wordt weggedragen na betogingen in Cali
NOS Nieuws

Dodental protesten Colombia loopt op; VN wil onderzoek naar geweld

De Verenigde Naties hebben de Colombiaanse regering opgeroepen een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de dood van demonstranten in de stad Cali.

Volgens lokale media zijn sinds vrijdag dertien mensen om het leven gekomen bij betogingen in de stad in het zuidwesten van het land. Cali is de afgelopen maand het epicentrum geweest van protesten tegen de belastingplannen van de regering van president Duque.

In de hoofdstad Bogota demonstreerden vandaag enkele duizenden mensen voor een einde aan het geweld en aan de wegversperringen door anti-regeringsbetogers. Ook betuigden ze hun steun aan de veiligheidsdiensten.

De afzettingen hebben de afgelopen tijd voor tekorten aan eten en spullen gezorgd in verschillende delen van het land. "De versperringen gijzelen de steden", zei demonstrant Patricia Gonzalez tegen persbureau Reuters.

In Bogota demonstreren actievoerders tegen wegversperringen

Michelle Bachelet, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, heeft opgeroepen tot een gesprek tussen de verschillende betrokkenen. Overleg tussen de regering en tegenstanders van de president zijn vandaag weer van start gegaan, nadat ze vorige week vastliepen.

"Ik roep op een einde te maken aan alle vormen van geweld, inclusief vandalisme", stelde Bachelet. Ook wil ze dat degenen die bij het geweld zijn betrokken, ter verantwoording worden geroepen. Ook zeventien ambassadeurs uit EU-landen hebben zich uitgesproken tegen de protestgolf in Colombia, schrijft persbureau ANP.

Om de onrust de kop in te drukken, stuurde president Duque zaterdag meer ordetroepen naar Cali:

Veiligheidstroepen patrouilleren in Cali

Al ruim vier weken protesteren uiteenlopende groepen Colombianen tegen de regering. Dat gaat soms gepaard met harde confrontaties tussen demonstranten en politie. Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn inmiddels 63 mensen om het leven gekomen op verschillende plaatsen in Colombia. De regering spreekt van 17 burgerdoden en twee overleden agenten.

De demonstraties begonnen na een oproep van een van de grootste vakbonden in het land. Het was een reactie op plannen van de regering om het belastingstelsel te hervormen, waarbij de belasting voor burgers en bedrijven verhoogd zou worden. Het belastingplan is uitgesteld, maar de protesten gingen door en richten zich nu ook op politiegeweld, armoede en de coronacrisis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl