De Zwitserse president Parmelin licht het besluit toe
NOS NieuwsAangepast

Zwitsers staken na zeven jaar gesprekken over verdrag met EU

De regering van Zwitserland stopt na zeven jaar met de onderhandelingen over een nieuw verdrag met de Europese Unie. Nu worden de banden tussen beide partijen nog geregeld met meer dan honderd akkoorden, maar het was de bedoeling dat al die akkoorden in één nieuw verdrag zouden worden opgenomen.

Volgens de Zwitserse president Parmelin blijven er "substantiële verschillen" tussen de Zwitsers en de EU op belangrijke thema's, en is daarom besloten te stoppen met de gesprekken.

De Europese Unie wilde dat Zwitserland zich meer zou gaan houden aan de regels van de Europese interne markt, waaronder het vrije verkeer van personen en goederen. Ook zouden handelsconflicten met het verdrag eenvoudiger kunnen worden opgelost.

Sociale zekerheid

Maar critici zagen in het verdrag een aantasting van de Zwitserse soevereiniteit. Zo vreesden onder meer vakbonden, advocaten en de rechts-conservatieve partij SVP voor strengere regels voor staatssteun, maatregelen tegen de bescherming van de hoge lonen in het Alpenland, en onbeperkte toegang voor EU-burgers tot de Zwitserse arbeidsmarkt en de sociale zekerheid.

Een gesprek vorige maand tussen president Parmelin en voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie bracht beide partijen niet tot elkaar.

Huidige verdragen verouderen

De ruim honderd verdragen die er al zijn, blijven gewoon van kracht. Maar door het stopzetten van de gesprekken over het nieuwe verdrag, kunnen de Zwitsers niet toetreden tot onderdelen van de Europese interne markt waar ze nu geen deel van uitmaken.

Ook verouderen de huidige akkoorden op termijn, of lopen ze af. Zo verliep deze week een handelsakkoord over de handel in medische technologie. Brussel heeft al gezegd geen tijd te willen steken in het bijhouden van die akkoorden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl