In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Veehouders die iets nieuws willen beginnen lopen vast op strikte regels

Veehouders die met hun bedrijf willen stoppen en op hun terrein iets nieuws willen beginnen, stranden vaak op gemeentelijke regels. Dat komt vooral doordat veel ambtenaren die regels niet voldoende kennen, zegt de ZLTO, Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie, tegen Omroep Brabant.

"Het probleem is dat in veel gemeenten de ambtenaren nog moeten worden bijgepraat over dit beleid", zegt Gerard van Zutphen van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie. "De ambtenaar bladert nu een boek door en als het initiatief niet al in het boek staat, dan kan het niet."

"Bestuurlijk is met gemeenten afgesproken dat we gaan voor een ruimhartig beleid als boeren met hun bedrijf willen stoppen. Vrijgekomen agrarische bedrijven moeten dan redelijk makkelijk een andere bestemming kunnen krijgen."

'Maatwerk is het sleutelwoord'

Dit speelt onder meer in de gemeente Meijerijstad in Oost-Brabant; een van de meest agrarische gebieden van de provincie Brabant, met bijna twee miljoen dieren, vooral vleeskuikens, leghennen, vleesvarkens en biggen.

Naar verwachting stoppen daar de komende jaren meer dan honderd veehouders. Ze maken gebruik van de uitkoopregeling van het Rijk, maar ook de maatschappelijke discussie over de grootte van de veestapel en het gebrek aan een opvolger spelen een rol.

Wethouder Goijaarts beaamt dat innovatieve plannen of ontwikkelingen voor deze vrijgekomen stukken land nu nog niet altijd meteen passen in bestaand beleid. "Maar we zijn bereid om dat beleid aan te passen om die ideeën mogelijk te maken. Maatwerk is het sleutelwoord en daar zullen we ons best voor doen."

Niet alles wat wordt bedacht, kan ook worden uitgevoerd.

Wethouder Jan Goijaarts

Omroep Brabant sprak onder meer met Paul en zijn vrouw Cindy uit de kern Eerde. Zijn ouders runnen er al ruim veertig jaar een boerenbedrijf. Paul en Cindy willen dat wel overnemen, maar dan zónder koeien. Het gebied waar de boerderij staat is door de gemeente uitgeroepen tot recreatiegebied en Paul en Cindy hebben volop plannen.

"Er komen op het terrein een paar recreatiewoningen met dieren eromheen. De stuifwal die hier heel vroeger op het land heeft gelegen willen we weer herstellen en er komt een bed and breakfast. Ook de zorgboerderij, opgestart door mijn moeder, blijft."

De gemeente was zo onder de indruk van de plannen dat ze er zelfs een prijs voor kregen. Maar daarna bleef het heel lang stil.

Zorgboerderij in Eerde

"Agrariërs denken serieus na over de toekomst", zegt wethouder Goijaarts. Zijn gemeente wil graag helpen als boeren twijfelen over wat te doen met hun bedrijf. "We proberen met gesprekken aan de keukentafel te kijken wat er mogelijk is op de plek van het boerenbedrijf. Maar niet alles wat wordt bedacht, kan ook worden uitgevoerd."

De gemeente wil dus wel, maar is nog onvoldoende toegespitst op nieuwe initiatieven, merkt ook Jan van Zutphen van de ZLTO. "Vaak is het voor de agrariër al een enorme struggle om te stoppen. Als die beslissing dan eenmaal genomen is, dan wil die boer ook gewoon dóór."

Goijaarts snapt de bezorgdheid van de boeren, maar pleit voor zorgvuldigheid. "De komende decennia voeren we de strijd om de vierkante meter. Woningbouw, bedrijventerreinen, de energietransitie. Alles heeft ruimte nodig, maar óók de primaire sector. De typische Hollandse landschappen met de koeien in de wei, die mógen niet verdwijnen. Die ruimte moeten we ook blijven bieden aan de agrarische sector. Maar een ding is zeker: Meierijstad ziet er over twintig jaar heel anders uit."

Advertentie via Ster.nl