Van Kalmthout na prestigieuze zege: 'Het was een perfecte dag'

Pas 20-jarige Van Kalmthout, alias Veekay, wint race in IndyCar Series

"Het was een perfecte dag en het is ook een droom. Vorig jaar reed ik hier voor het eerst op het podium, nu win ik. Het is geweldig", zo reageerde de nog maar 20-jarige Rinus van Kalmthout na zijn eerste zege in de prestigieuze IndyCar Series.

Van Kalmthout, bekend onder de naam 'VeeKay', startte vanaf de zevende plek in de Grand Prix in Indianapolis, knokte zich naar voren en verwees uiteindelijk voormalig Formule 1-coureur Romain Grosjean naar de tweede plaats.

De laatste keer dat een Nederlander een race in de IndyCar-series won, was Robert Doornbos in 2007. In 1998 zegevierde Arie Luyendyk in Las Vegas. Diezelfde Luyendyk - de leermeester van Van Kalmthout - won twee keer de befaamde Indy 500 in Indianapolis (1990 en 1997), niet te verwarren met de race van vandaag.

De nu 39-jarige Doornbos won op Mont Tremblant in Canada en San José in de Verenigde Staten. Hij stond uiteindelijk zeven keer op het podium en bemachtigde een plek in de topdrie in de strijd om het kampioenschap in de IndyCar.

Rinus Veekay op Indianapolis

"Deze zege kwam niet eens onverwacht, want ik wist dat ik de auto had om het te doen. Die was zo snel. Ik ben daarom ook zo blij voor het team en dankbaar. Zonder de jongens uit het team was het nooit gelukt", aldus de coureur van Ed Carpenter Racing na de zegetocht in zijn Chevrolet.

Met 20 jaar mag Van Kalmthout zich een van de jongste winnaars ooit noemen in de IndyCar. Slechts vijf coureurs waren jonger toen ze een race wonnen. Hij maakte vorig jaar al een opvallend debuut in de Amerikaanse raceklasse en eindigde het seizoen als beste eerstejaars (rookie).

Indy 500

Over twee weken wordt de befaamde Indy 500 gehouden. Arie Luyendijk, voorbeeld en mentor van VeeKay, vergaarde bekendheid in ons land door die wedstrijd in 1990 en 1997 te winnen. Van Kalmthout wist zich vorig jaar als vierde te kwalificeren voor de Indy 500, maar een mislukte pitstop brak hem in de race op.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl