Matthijs de Ligt (l) en Juan Cuadrado (m) vieren de zege op Inter

Juventus klopt kampioen Inter en houdt zicht op Champions League

Juventus heeft de hoop levend gehouden op een plaats in de Champions League voor komend seizoen. De onttroonde kampioen van Italië versloeg in een meeslepend gevecht de nieuwe kampioen Internazionale thuis met 3-2.

Atalanta plaatste zich voor het derde achtereenvolgende seizoen voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Het elftal van trainer Gian Piero Gasperini won bij Genoa met 4-3 en is daardoor in de Serie A zeker van een plek bij de eerste vier.

Juventus steeg op de voorlaatste speeldag naar de belangrijke vierde plaats met twee punten meer dan nummer vijf Napoli, dat zondag de uitwedstrijd bij Fiorentina speelt.

De zege van Juventus was zwaarbevochten en kwam in de slotfase tot stand door een omstreden strafschop, die door Juan Cuadrado werd benut. Juventus speelde door een rode kaart voor Rodrigo Bentancur bijna de hele tweede helft met tien man.

De Ligt veroorzaakt strafschop

Voor Inter, met Stefan de Vrij in de basis, stond er in Turijn weinig meer op het spel. Voor Juventus, met Matthijs de Ligt in de verdediging, heel veel. De thuisclub kwam op 1-0 via een strafschop van Cristiano Ronaldo en tien minuten later stond het 1-1: Romelu Lukaku benutte een door De Ligt veroorzaakte penalty.

Romelu Lukaku en Giorgio Chiellini

Vervolgens schoot Juan Cuadrado op slag van rust Juventus op 2-1, kreeg de thuisclub en rode kaart en brak een bizarre slotfase aan. Giorgio Chiellini tekende zeven minuten voor tijd voor de gelijkmaker door de bal zelf over de doellijn te drukken: 2-2.

Met de moed der wanhoop zocht Juventus daarna met een man minder naar een opening. Die werd geforceerd door Cuadrado, die een cadeautje van elf meter benutte.

Atalanta zeker van Champions League

Atalanta won bij Genoa met 4-3, na een voorsprong van 3-0 bij rust, en is nu zeker van een Champions League-ticket. Oranje-internationals Hans Hateboer en Marten de Roon deden de gehele wedstrijd mee bij Atalanta. Oud-PSV'er Sam Lammers viel in de 57ste minuut in.

Kevin Strootman bleef bij Genoa op de reservebank.

Hans Hateboer (l) voor Atalanta in duel met Genoa-speler Nicolo Rovella

Lazio kan door een verloren stadsderby tegen AS Roma een plek bij de eerste vier definitief vergeten. AS Roma, waar Rick Karsdorp de hele wedstrijd speelde, won met 2-0. De verdediger kreeg vrijdag te horen dat hij in de voorlopige EK-selectie van 34 spelers van bondscoach Frank de Boer zit.

Henrikh Mkhitaryan opende in de 42stee minuut de score. De Spaanse invaller Pedro besliste het duel in de 78stee minuut. Lazio-verdediger Francesco Acerbi kreeg in de slotfase een rode kaart.

Zoet blijft in Serie A

Doelman Jeroen Zoet handhaafde zich met Spezia in de Serie A. De ploeg won overtuigend met 4-1 van Torino en verlengde daarmee het verblijf in de hoogste betaalde klasse in Italië.

Zoet, die nogal wat blessureleed kende dit seizoen maar zaterdag een basisplaats had, werd gekozen tot Man of the Match na een sterk optreden in de degradatiekraker.