Georges Tron in 2018 bij een rechtbank in Bobigny bij Parijs; toen werd hij nog vrijgesproken
NOS Nieuws

Franse burgemeester bestuurt zijn stad vanuit gevangenis

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

  • Frank Renout

    correspondent Frankrijk

Een Franse burgemeester die in de gevangenis zit wegens verkrachting blijft gewoon zijn stad besturen. Vanuit zijn cel heeft hij laten weten dat hij "dagelijks belt met wethouders en wekelijks bezoek van medewerkers" krijgt.

Hij is naar eigen zeggen vanachter de tralies full time politiek actief. "Ik besteed al mijn tijd aan het besturen van onze gemeente."

Het gaat om Georges Tron, de 63-jarige oud-staatssecretaris en rechtse burgemeester van Draveil, een stad met bijna 30.000 inwoners ten zuiden van Parijs. Hij werd in februari in hoger beroep veroordeeld wegens verkrachting en seksueel geweld.

'Misbruik van gezag en macht'

De rechter liet bij haar vonnis zwaar meewegen dat het slachtoffer een medewerkster van het stadhuis was. Het seksueel geweld gebeurde "onder werktijd, op hun werkplek, waarbij de burgemeester zijn gezag en macht misbruikte".

Tron kreeg drie jaar cel en nog twee jaar voorwaardelijk. Ook mag hij zich zes jaar niet meer verkiesbaar stellen.

De burgemeester houdt vol onschuldig te zijn. Hij heeft cassatie aangetekend. Maar de rechter weigerde hem in afwachting daarvan vrij te laten, gezien de ernst van de feiten. Tron verblijft sindsdien in een gevangenis in Parijs.

'Ik blijf gewoon'

Een paar weken na zijn veroordeling kwam de gemeenteraad voor het eerst weer bijeen. Daar werd een brief van de burgemeester (.pdf) voorgelezen, geschreven in zijn cel. "Ik heb dagelijks contact met mijn medebestuurders en ik blijf gewoon mijn functie als burgemeester uitoefenen", liet hij daarin weten.

Op de website van de gemeente Draveil staat Tron, lachend op de foto, ook nog steeds als burgemeester vermeld. Begin deze maand verscheen een gemeentelijke nieuwsbrief voor de inwoners. Daarin legt Tron uitgebreid uit welke maatregelen hij voor de stad neemt en nog gaat nemen, werkend vanuit de gevangenis.

Gisteravond werd er daarom gedemonstreerd. Boze burgers hebben zich verzameld in een actiecomité. Verkleed als kippen gingen ze de straat op. Ze speelden dat ze al pikkend met hun snavels een man aanvielen: verkleed als 'haantje' en met een masker van Georges Tron op zijn gezicht.

"We eisen dat de man opstapt", zei demonstrant Raphaël Demonchy. "De regering moet in actie komen. Waarom laten ze deze veroordeelde burgemeester gewoon doorbesturen?"

De demonstratie verliep rustig. Bij een vorige betoging werden leden van het actiecomité nog weggestuurd door de politie. Zelfs de locoburgemeester kwam toen het stadhuis uit om de demonstranten persoonlijk weg te jagen.

"Het is een schande en het is onvoorstelbaar wat er in onze stad gebeurt", zegt François Damerval, gemeenteraadslid van de linkse oppositie. "We eisen dat Tron ontslag neemt. En als hij dat niet wil, moet de hele gemeenteraad opstappen. En als de raad dat niet doet, zou inderdaad de regering moeten ingrijpen. Deze man is al zijn geloofwaardigheid kwijt als burgemeester."

Toen Damerval zijn verzoek om het ontslag van Tron vorige maand indiende in de raad, stond de rechtse meerderheid op en verliet de zaal. Daarmee waren er onvoldoende raadsleden aanwezig om te stemmen.

Demonstrante in Draveil. Op haar bord staat "Verkrachter = geen toegang tot de macht"

Het college van burgemeester en wethouders van Draveil praat niet met de pers. Meerdere verzoeken van de NOS om vragen te mogen stellen, bleven onbeantwoord. Ook de Franse regering heeft zich nog niet uitgelaten over de situatie. Saillant detail: de minister van Justitie was in het verleden de advocaat van burgemeester Tron.

Tron niet eerste bestuurder in opspraak

Frankrijk heeft geen goede reputatie als het gaat om seksueel geweld. Binnen de Europese Unie staat het land op de achtste plaats van landen met de meeste verkrachtingen per 100.000 inwoners.

In Frankrijk raken bovendien regelmatig politici in opspraak. Behoorlijk wat lokale bestuurders zoals Georges Tron zijn de afgelopen jaren beschuldigd of veroordeeld. Ook landelijke politici bleken in de fout te zijn gegaan.

Een van de bekendste voorbeelden is het seksschandaal rond de socialist (en toenmalig IMF-directeur) Dominique Strauss-Kahn, dat uitbrak in 2011. Hij werd beschuldigd van seksuele intimidatie en geweld in Frankrijk en hij trof een schikking met een kamermeisje uit New York dat hem beschuldigde.

Een jaar geleden werd een Kamerlid van de partij van president Macron veroordeeld. Hij had zich schuldig gemaakt aan seksuele intimidatie van een medewerkster. Toen zij niet inging op zijn 'avances', ontsloeg hij haar.

De socialistische minister van Financiën Michel Sapin trok in 2015 aan het elastiek van de onderbroek van een politiek journaliste toen die voorover boog. Sapin noemde dat later een "misplaatste grap".

'Intimiderende machosfeer'

In 2016 beschuldigden acht vrouwen vicevoorzitter Denis Baupin (Groenen) van de Nationale Assemblee, de Franse Tweede Kamer, van seksueel geweld. De feiten bleken verjaard, maar Baupin moest zijn functie wel neerleggen.

Volgens zowel vrouwelijke politici als vrouwelijke journalisten hangt er in de Franse politiek een intimiderende machosfeer, die uitwassen mogelijk maakt. Uit een peiling die in 2019 werd gehouden bleek dat een op de vijf parlementair assistenten op hun werk te maken hebben met seksueel geweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl