Activiste Olga Misik leest de grondwet voor aan de politie
NOS Nieuws

Russische activist Olga Misik krijgt 2 jaar huisarrest voor vandalisme

De Russische activist Olga Misik krijgt 2 jaar en 2 maanden huisarrest wegens vandalisme. Daarbij mag ze tussen 22.00 en 06.00 uur niet buiten zijn, oordeelt de rechter.

Afgelopen zomer werd Misik gearresteerd nadat ze een gebouw van het Openbaar Ministerie met verf had besmeurd. Ook had ze een spandoek met een steunbetuiging voor politieke gevangenen opgehangen. Sindsdien zit ze in huisarrest en mag ze geen internet gebruiken.

De activiste kreeg bekendheid in 2019, toen ze als 17-jarig meisje de grondwet voorlas aan de oproerpolitie tijdens demonstraties. De foto van 'het meisje met de grondwet', waarop Misik in kleermakerszit en met een kogelvrijvest aan het artikel voorleest over het recht op vreedzaam protest, ging de hele wereld over.

Misik wordt op sociale media veel geprezen om haar verzet tegen het regime van Poetin. Haar slotpleidooi in de rechtbank ging vorige week viral.

In dat pleidooi haalde Misik de Duitse studente Sophie Scholl aan. Die werd tijdens de Tweede Wereldoorlog veroordeeld voor hoogverraad en op 22-jarige leeftijd onthoofd.

"Zij werd vervolgd voor pamfletten en graffiti, ik voor posters en verf", zei Misik in de rechtbank. "In werkelijkheid staan we beiden terecht voor onze politieke gedachten. Mijn zaak lijkt erg op die van Sophie en het huidige Rusland lijkt erg op nazi-Duitsland", aldus de activist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl