Meindert Leerling
NOS Nieuws

Oud-christenpoliticus Meindert Leerling (85) overleden

Oud-politicus Meindert Leerling is overleden. Hij was 85 jaar. Leerling zat van 1981 tot 1994 in de Tweede Kamer voor de RPF, en was ook politiek leider en fractievoorzitter van die partij. De RPF, de Reformatorisch Politieke Federatie, is een van de voorlopers van de ChristenUnie, een partij waartoe Leerling later zelf ook toetrad.

De RPF, die werkte vanuit protestants-christelijke beginselen, had nooit meer dan twee zetels en lange tijd vormde Leerling een eenmansfractie. In 1985 splitste zijn fractiegenoot Aad Wagenaar zich af na langdurige conflicten.

Getuigenis

Meindert Leerling gold als een principieel politicus, die meer uit was op getuigenis dan op macht. Voor hij de politiek inging, was hij jarenlang sportjournalist. Voor de dagbladencombinatie het Rotterdammer kwartet versloeg hij onder meer Olympische Spelen en voetbalwedstrijden. Hij was een groot kenner van het zaterdagamateurvoetbal. Doordeweeks versloeg hij ook Europa Cupwedstrijden, maar hij weigerde naar wedstrijden op zondag te gaan.

Leerling stond ook mede aan de wieg van de Evangelische Omroep, waarvoor hij onder meer als tv-regisseur werkte.

Na zijn vertrek uit de Kamer was hij nog manager van een christelijk koor en hij organiseerde reizen naar Israël.

Rouvoet: Leerling harde en gedreven werker

Oud-vicepremier Andre Rouvoet, nu GGD-voorziter, was ooit fractiemedewerker van de RPF. Hij zei op NPO Radio1 dat hij zelden een politicus heeft meegemaakt die zo hard werkte als Leerling en dat hij daar groot respect voor heeft.

Rouvoet benadrukte dat Leerling het grootste deel van de tijd lid was van een eenmansfractie: "Hij wilde dat bij alle onderwerpen het geluid van de christelijke politiek gehoord zou worden. Er ging geen overleg of debat in de Kamer voorbij of hij probeerde erbij te zijn."

Rouvoet typeert Leerling als een zeer gedreven en gelovig christen, die vond dat op alle terreinen van het leven het evangelie moest worden verkondigd.

Segers: het ging hem om politiek bij een open Bijbel

Ook huidig ChristenUnie-leider Segers heeft veel waardering voor Leerling: "Het lukte hem in 1981 om voor het eerst met de RPF door te breken in de Tweede Kamer. Daar heeft hij jarenlang als eenmansfractie trouw en met enorm veel inzet zijn werk gedaan". Volgens Segers was het "evident dat het hem niet om de macht en de grootte van de partij ging, maar om politiek bij een open Bijbel".

Segers benadrukt verder dat Leerling steeds betrokken is gebleven bij de partij en bij de fractieleden persoonlijk. "Het meest ontroerend en tekenend voor wie Meindert Leerling was, vind ik wel het initiatief dat hij nam om zich te verzoenen met oud-collega Aad Wagenaar, na diens breuk met de RPF in 1985. Dat toont een grootsheid waar we allemaal een voorbeeld aan kunnen nemen", zegt Segers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl