In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Assen eert blueslegende Harry Muskee met theatervoorstelling

Er komt een theatervoorstelling over het leven van Harry Muskee, de zanger en frontman van Cuby and the Blizzards. De openluchtvoorstelling 'Muskee - So Many Roads' wordt in september zo'n vijftien keer opgevoerd in Assen, de geboorteplaats van Muskee.

Erwin Nyhoff speelt de rol van Harry Muskee. Nyhoff is bij het grote publiek vooral bekend door zijn deelname aan The Voice of Holland. "Ik heb genoeg raakvlakken met Muskee", zegt hij trots tegen RTV Drenthe. "Onze muzikale roots hebben gelijkenissen, en we zijn ook allebei 'uit de klei' getrokken. Ik uit Overijssel, hij uit Drenthe."

Erwin Nyhoff kruipt in de huid van Harry Muskee

Acteerervaring heeft Nyhoff niet. "Ik heb alleen gespeeld in een videoclip en ik moest dan ook even nadenken over de stap naar het theater. Ik wilde ook weten welke muziek erin zou zitten. Maar toen ik de playlist hoorde, dacht ik: yes. Ik was eigenlijk ook wel verbaasd dat Harry en ik een beetje hetzelfde bereik hebben."

Nyhoff beseft goed dat Muskee Drents cultureel erfgoed is. Geen makkelijke opgave dus om hem te vertolken. "Het is een eer, maar ook een ongemak. Ik weet hoe belangrijk Muskee in Drenthe is, maar ook daarbuiten. Hij heeft ook nog eens een standbeeld. Maar ik ga ontzettend mijn best doen."

De voorstelling 'Muskee - So Many Roads' is geschreven en wordt geregisseerd door Dick van den Heuvel, die ook biografische theaterstukken regisseerde over Ramses Shaffy, Annie M.G. Schmidt en Robert Long. "Ik wist hiervoor niks van Muskee", bekent hij tegen RTV Drenthe. "Maar ik ben bij dit soort theaterstukken blij dat ik vaak van niks weet en er blanco in ga."

Johan Derksen

Hij sprak voor het verhaal onder meer met enkele goede vrienden van Muskee, zoals voetbalanalist Johan Derksen, die jarenlang niet alleen een goede vriend, maar ook de manager van Cuby and the Blizzards was.

De voorstelling speelt zich af in wat Van den Heuvel de 'tussentijd' noemt. "Dat is de tijd tussen leven en dood, waarvan men zegt dat je je leven nog een keer aan je voorbij ziet gaat. Het stuk begint met dat Muskee is gestorven, maar dat hij dat zelf nog niet weet. Hij loopt rond, op zoek naar het graf van blueslegende Robert Johnson. Dat hoort zó bij hem, op zoek naar de essentie van de muziek."

Geen reünie van The Blizzards

Van den Heuvel probeerde bij het schrijven weg te blijven van de bekende anekdotes over optredens en ruzies binnen de band. Er is voor de muzikale ondersteuning ook niet gekozen voor de muzikanten van The Blizzards, zegt Erwin Java. Hij werkte 25 jaar met Muskee samen en heeft de muzikale leiding van het theaterstuk.

Volgens Java zijn de andere Blizzards bewust niet gevraagd voor de voorstelling. "Het gaat niet per se om de muziek, het is vooral ter ondersteuning. En als we dat met The Blizzards zouden doen, komen mensen speciaal daarvoor. Het accent zou daar te veel op komen te liggen, terwijl het om Harry gaat."

De première van 'Muskee - So Many Roads' staat gepland voor vrijdag 3 september. De show wordt die maand zo'n vijftien keer opgevoerd.

Advertentie via Ster.nl