Den Bosch en Amsterdam voor vijfde keer op rij oog in oog in hockeyfinale

Hockeysters Den Bosch en Amsterdam winnen tweede duels in play-offs

De hockeysters van Den Bosch en Amsterdam gaan voor de vijfde keer op rij onderling uitmaken wie zich minimaal één jaar 'kampioen van Nederland' mag noemen. Van de laatste vier ontmoetingen in de finale om de landstitel won Den Bosch er vier, maar Amsterdam was de laatste keer de sterkste.

Den Bosch was ook haar tweede halvefinalewedstrijd te sterk voor HDM. De Brabantse ploeg won in eigen huis met 3-1, nadat het eerste treffen in Den Haag al een 4-0 overwinning had opgeleverd.

Danique van der Veerdonk opende de score namens Den Bosch, door in de 24ste minuut uit een strafcorner raak te pushen (1-0). Aan het begin van de tweede helft tekende Mila Muyselaar met het eerste play-offdoelpunt in HDM's historie, de club debuteert in de beslissende fase, voor de gelijkmaker (1-1).

Danique van der Veerdonk opent de score in Den Bosch

De hoop op een Haagse stunt was van korte duur, vijf minuten na de 1-1 zette Joosje Burg de thuisploeg alweer op een 2-1 voorsprong. Het slotwoord was aan Lidewij Welten, die er twee minuten voor tijd 3-1 van maakte.

Amsterdam-SCHC

De tweede ontmoeting tussen Amsterdam en SCHC leverde meer spanning op. De bezoekers uit Bilthoven hadden het eerste treffen met 1-0 verloren, maar kwamen in het tweede duel op voorsprong via Mette Winter (0-1). Met die uitslag was een derde wedstrijd noodzakelijk geweest.

Tien minuten na de openingstreffer kwam Amsterdam echter op gelijke hoogte dankzij international Marijn Veen (1-1). En in de tweede helft bezorgde Lauren Stam de regerend landskampioen met twee rake strafballen een 3-1 voorsprong.

Marijn Veen viert haar 1-1
    Lauren Stam is na rust tweemaal trefzeker vanaf de strafbalstip

Die voordelige marge gaf Amsterdam niet meer weg, waardoor de ploeg van trainer Robert Tigges opgaat voor prolongatie van haar hoofdklasse-titel. De clash met Den Bosch belooft een gelijkopgaande te worden, in de reguliere competitie behaalden beide ploegen even veel punten: 58.

De finale om de landstitel gaat net als de halve eindstrijd volgens het best-of-three-format, de ploeg die twee wedstrijden wint is kampioen. Den Bosch en Amsterdam beginnen met een wedstrijd in het Amsterdamse Bos, wedstrijd twee en een eventueel beslissingsduel vinden beide in Den Bosch plaats.