Vreugde bij Villarreal
NOS VoetbalAangepast

Eerste Europese finale ooit voor Villarreal na remise tegen Arsenal

Villarreal heeft voor het eerst in zijn clubgeschiedenis een Europese finale bereikt. Na vier vruchteloze pogingen in het verleden was het de vijfde keer wel raak. Arsenal werd in de return van de halve finales van de Europa League op 0-0 gehouden en dat bleek voldoende.

Met trainer Unai Emery hebben de Spanjaarden een ervaringsdeskundige in huis. Hij won met Sevilla al drie keer de Europa League en mag nu een gooi gaan doen naar zijn vierde Europa League-titel. In 2019 was hij verliezend finalist met Arsenal.

Spelers Villarreal vieren feest in vliegtuig: 'Gaan echte finale spelen'

Na de 2-1 zege in Spanje van een week eerder lag de druk bij Arsenal, dat een doelpunt nodig had om na 2019 opnieuw een gooi te kunnen doen naar de eindzege. Destijds bleek Chelsea in de eindstrijd te sterk (4-1).

De eerste helft in Londen gaf echter weinig hoop. Arsenal stelde hevig teleur en kwam goed weg bij een afstandsschot van de later geblesseerd uitgevallen Samuel Chukwueze (redding Bernd Leno) en een vrije trap van Daniel Parejo (over).

Pierre-Emerick Aubameyang, hersteld van malaria, zorgde voor het enige wapenfeit van Arsenal door de bal op de buitenkant van de paal te volleren. Veel te weinig voor een ploeg die aanspraak wilde maken op een finaleplek.

Bukayo Saka (Arsenal) in duel met Alfonso Pedraza (Villarreal)

Kort na de pauze toonde Arsenal meer tekenen van leven. Nicolas Pépé zag zijn poging net naast het Spaanse doel verdwijnen. Enkele minuten later verwerkte Villarreal-doelman Geronimo Rulli een voorzet matig, maar Emile Smith Rowe vergat te profiteren door de bal naast te schieten.

Villarreal herpakte zich en deed zichzelf tekort bij een gevaarlijke uitbraak. Gerard Moreno had de 1-0 voor Villarreal op zijn schoen, maar zijn inzet was te slap om Leno in verlegenheid te brengen.

Weer de paal

In de slotfase zag Aubameyang nog een kopbal tegen de paal belanden, tot ontsteltenis van zijn ploeggenoten en trainer Mikel Arteta. Arsenal bleef het ook daarna proberen, maar tevergeefs.

Villarreal mag zich nu gaan opmaken voor de eindstrijd op 26 mei in het Poolse Gdansk. Tegenstander is dan Manchester United, dat AS Roma uitschakelde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl