NOS Nieuws

Wekdienst 5/5: Bevrijdingsdag met online vieringen • Halve finale Champions League

Goedemorgen! Het is vandaag Bevrijdingsdag en hoewel er geen grote evenementen worden georganiseerd, zijn er wel online vieringen. En Chelsea en Real Madrid nemen het tegen elkaar op in de tweede halve finale van de Champions League.

Het weer: buien in het binnenland en er kan ook onweer voorkomen. De wind is matig tot vrij krachtig uit het westen en het wordt ongeveer 10 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is Bevrijdingsdag. Net als vorig jaar kunnen vanwege corona veel evenementen ook dit jaar niet doorgaan. Er zijn wel allerlei online vieringen en herdenkingen in kleine gezelschappen.
  • In Brazilië beginnen vandaag de verhoren van een parlementaire enquêtecommissie naar de corona-aanpak door president Bolsonaro en zijn regering. Brazilië is een van de landen waar het virus al sinds het begin van de pandemie de meeste slachtoffers maakt. Meer dan 400.000 Brazilianen zijn aan de gevolgen van het virus overleden.
  • Het is 200 jaar geleden dat Napoleon Bonaparte overleed. De man die tijdens de Franse Revolutie aan de macht kwam, zichzelf tot keizer kroonde en zijn leven eindigde als banneling. President Macron houdt een speech ter gelegenheid van de sterfdag van Napoleon.
  • Chelsea en Real Madrid nemen het in Londen tegen elkaar op in de tweede halve finale in de Champions League. Vorige week dinsdag werd de heenwedstrijd in Madrid gespeeld en die biedt perspectieven voor een bloedstollende return. Daar eindigde de wedstrijd in 1-1.

Wat heb je gemist?

Ruim de helft van de Nederlandse bevolking is het eens met de recente versoepelingen, maar een grote groep vindt ook dat het daar nu voorlopig bij moet blijven. Dat blijkt uit uit het maandelijkse draagvlakonderzoek door I&O Research in opdracht van de NOS.

Voorstanders van de versoepelingen vinden de strenge lockdown niet meer houdbaar, onder meer in het belang van ondernemers en jongeren.

Maar er zijn ook veel mensen die de regels graag aangescherpt zien. "Tegenstanders begrijpen niet dat er in die omstandigheden wordt versoepeld. Veel mensen hebben het gevoel dat dit gebeurt onder druk van de publieke opinie en dat de dreiging van 'code zwart' voorkomen had kunnen worden als maatregelen eerder waren aangescherpt", aldus onderzoeker Peter Kanne.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een boer in de Belgische grensplaats Erquelinnes heeft nogal wat teweeggebracht door per ongeluk de grens met Frankrijk te verleggen. Een lokale historicus viel het op dat een eeuwenoude paal die de grens markeert, zo'n twee meter was verplaatst.

De grenspaal van ruim 150 kilo stamt uit 1820 toen de grens tussen Frankrijk, Luxemburg en het latere België werd vastgelegd, vijf jaar na de verloren veldslag van Napoleon bij Waterloo.

De burgemeesters aan beide kanten konden de humor er wel van inzien. "We moeten een nieuwe grensoorlog koste wat kost vermijden", grapte de burgemeester van de Franse kant.

"Hij heeft België groter gemaakt en Frankrijk kleiner. Dat is geen slim idee", zei de burgemeester van Erquelinnes tegen lokale media.

De verplaatste grenspaal

Fijne Bevrijdingsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl