Campagne Trump stortte miljoenen aan donaties terug 'vanwege verstopt vinkje'

Duizenden Amerikanen die in de slotfase van de verkiezingscampagne aan Donald Trump doneerden, hebben vorig jaar hun geld teruggevraagd, schrijft The New York Times. Zonder dat ze zich daarvan bewust waren, hadden ze ingestemd met het geven van een wekelijkse in plaats van een eenmalige donatie.

Op het online formulier voor donaties was die optie standaard aangevinkt. Later werd zelfs nog een standaardvinkje toegevoegd die het ingevulde bedrag verdubbelde. De campagne noemde die tweede optie de "money bomb".

Waar de vinkjes voor dienden, werd volgens The New York Times gaandeweg steeds meer verstopt onder kapitalen en dikgedrukte blokken tekst. Het extra geld hield Trumps campagne overeind, schrijft de krant.

Toen donateurs doorkregen dat het door hun toegezegde bedrag meerdere keren was afgeschreven, dachten velen aan fraude. Ze klopten massaal aan bij hun banken en creditcardmaatschappijen. Talloze donateurs zouden in de financiële problemen zijn gekomen.

Zo veranderden de vinkjes op de donatiepagina van Trump:

  • Donatiepagina Trump
    De eerste vorm van het vinkje stond standaard ingevuld, maar gaf duidelijk het doel aan: een maandelijkse donatie.
  • Donatiepagina Trump
    Later kwam er een tweede vinkje bij. Waar dat voor diende, staat er in dunne letters onder.
  • Donatiepagina Trump
    Het standaardvinkje voor een maandelijkse donatie werd een vinkje voor een wekelijkse donatie.
  • Donatiepagina Trump
    De optie voor een wekelijkse donatie werd daarna verborgen onder dikgedrukte tekst.
  • Donatiepagina Trump
    De uiteindelijke vorm van de vinkjes: eerst dikgedrukte blokken tekst met Trumpiaanse kapitalen tussendoor, voordat het daadwerkelijke doel van het vinkje werd vermeld.

The New York Times sprak verschillende donateurs, onder wie kankerpatiënt Stacy Blatt. Hij had een besteedbaar inkomen van 1000 dollar per maand en wilde eenmalig 500 dollar doneren. Omdat hij het vinkje over het hoofd zag, werd er in totaal zes keer dat bedrag afgeschreven. Zijn bankrekening werd bevroren en hij kon de huur niet meer betalen.

In de laatste maanden van 2020 moesten de Trump-campagne en de Republikeinen 530.000 keer geld terugstorten, goed voor een bedrag van 64,3 miljoen dollar. Niet al dat geld heeft te maken met de genoemde vinkjes. Zo is er bijvoorbeeld een maximum aan wat een individu mag doneren aan een presidentskandidaat. Ook Joe Biden en Democraten hebben geld moeten terugstorten, maar dat bedraagt zo'n 10 procent van het bedrag dat Trump moest ophoesten.

Rentevrije lening

Door de tactiek beschikte Trump in feite over een rentevrije lening tijdens een cruciale fase van de campagne, analyseert The New York Times. Na de verkiezingen ging Trump door met het vragen van donaties aan zijn supporters, officieel om rechtszaken mee te betalen die Trump voerde vanwege stembusfraude. Met die donaties kon de Trump-campagne het eerder te veel gekregen geld terugstorten.

Een woordvoerder van Trump bagatelliseert de ernst van de zaak: "Het is opmerkelijk dat er slechts in 1 procent van de gevallen een dispuut ontstond over donaties, terwijl we meer geld van gewone burgers hebben opgehaald dan welke campagne dan ook in de geschiedenis." Op de vraag of Trump wist van de vinkjestactiek, ging de woordvoerder niet in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl