De moskee in Den Haag
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Haagse imam noemt moslims van andere stroming varkens en krijgt boete

Een Haagse imam moet een boete van 675 euro betalen wegens groepsbelediging. Zo oordeelde de rechtbank in Den Haag vandaag. Tijdens een rouwdienst in 2017 noemde hij aanhangers van een andere islamitische stroming varkens.

De imam zei onder meer dat "schapen en varkens niet in een ruimte horen". Ook zei hij dat "moslims die niet de soennitische stroming aanhangen varkens zijn". Onder moslims is dat een grove belediging.

Drie aanhangers van een andere islamitische stroming woonden de dienst bij en voelden zich gekwetst. Ze deden na afloop anoniem aangifte.

'Onnodig kwetsend'

Volgens de rechtbank zijn de uitspraken van de imam onnodig kwetsend. Hij had op een andere manier uiting kunnen geven aan zijn overtuigingen. De veroordeling voor groepsbelediging is volgens de rechter dan ook geen inbreuk op de vrijheid van meningsuiting van de verdachte.

De imam zei dat hij enkel had bedoeld dat verschillende gelovigen net als varkens en schapen niet samen in een stal kunnen leven. Met die uitleg ging de rechter niet mee.

De boete viel wel lager uit dan de 1000 euro die het Openbaar Ministerie twee weken geleden eiste. De rechtbank hield er onder meer rekening mee dat de beledigende uitspraken geruime tijd geleden zijn gedaan, schrijft Omroep West.

Advertentie via Ster.nl