NOS Nieuws

Marko Pantelić duikt op als nieuwe voorzitter Servische voetbalbond

De man die ruim tien jaar geleden nog als een cultheld werd bezongen door de fans van Ajax, staat voortaan in maatpak aan het hoofd van het voetbal in Servië. Marko Pantelic, in het seizoen 2009/2010 de even kleurrijke als doeltreffende spits van Ajax, is sinds deze week voorzitter van de Servische voetbalbond.

De 42-jarige Pantelic was al vicevoorzitter, maar schuift nu na het opstappen van voorzitter Slavisa Kokeza automatisch door naar het hoogste ambt. Pantelic staat voor de taak het geschonden blazoen van de Servische bond te zuiveren.

Onder Kokeza is het Servische voetbal in schimmige sferen verzeild geraakt. Hij wordt beschuldigd van banden met de maffia in zijn land. Een grote maffiabaas, die recent werd opgepakt in verband met drugshandel, moord en ontvoeringen, zou met belastende verklaringen zijn gekomen jegens oud-politicus Kokeza.

En hoewel de beschuldigingen (nog) niet bewezen zijn, en Kokeza in alle toonaarden ontkent, besloot de voorzitter toch op te stappen om de Servische voetbalbond niet verder in diskrediet te brengen. En zo is Pantelic nu ineens de man die de bond in rustiger vaarwater moet zien te brengen en het imago van het Servische voetbal weer dient op te vijzelen.

Geen typische Ajax-spits

Pantelic streek aan het begin van het seizoen 2009/2010 neer bij Ajax, dat toen onder leiding stond van trainer Martin Jol. De Serviër kwam over van het Duitse Hertha BSC. In eerste instantie was er veel kritiek op de langharige aanvaller. Zo zou hij geen typische Ajax-spits zijn.

Gedurende het seizoen verstomde de kritiek echter door zijn goals en zijn puike samenwerking met Luis Suárez. De Serviër won slechts één prijs met Ajax: de KNVB-beker. In de eredivisie eindigde Ajax dat seizoen op de tweede plek, achter kampioen FC Twente.

Na dat jaar nam Pantelic afscheid van Amsterdam om zijn carrière voort te zetten bij het Griekse Olympiakos. Na drie jaar in Griekenland nam de Serviër afscheid als profvoetballer, om zich vervolgens als bestuurder op te werken in het voetbal. Vooralsnog treedt Pantelic op als interim-voorzitter van de Servische bond. De bond schrijft verkiezingen uit om een officiële opvolger te vinden.

Deel artikel: