Kai Havertz (midden) krijgt de felicitaties nadat Chelsea op 1-0 is gekomen

Chelsea klopt Everton in strijd om vierde plek, maar West Ham nadert

Chelsea is ook in z'n elfde wedstrijd onder de nieuwe manager Thomas Tuchel, waarvan negen in de Premier League, ongeslagen gebleven. Het competitieduel met Everton, een confrontatie met de vierde plaats op de ranglijst als inzet, werd op eigen veld met 2-0 gewonnen.

West Ham United pakte ook drie punten door thuis Leeds United met 2-0 te verslaan en maakte daardoor een sprong van de zevende naar de vijfde plaats, nog voor Everton dus.

Eigen doelpunt

Oud-Ajacied Hakim Ziyech kwam niet van de bank bij Chelsea, dat van meet af aan een groot veldoverwicht kende, maar niet veel verder kwam dan een schuiver net naast van Jorginho. Er moest zelfs een eigen doelpunt van Ben Godfroy aan te pas komen om na een halfuur het verschil te maken, al stond de verdediger daarmee wel aan het eind van een mooie Chelsea-aanval.

Marcos Alonso had kort voor rust de marge kunnen verdubbelen, maar Jordan Pickford kon er nog net een handje achter krijgen. Aan de andere kant was collega Edouard Mendy alert bij een inzet van André Gomes.

Chelsea-manager Thomas Tuchel

Na rust was Alonso gevaarlijk met een vrije trap die de kruising net miste en vond een treffer van Kai Havertz geen genade in de ogen van de arbitrage omdat hij de bal iets te laag op zijn arm had gekregen. De Duitser stond halverwege de tweede helft alsnog aan de basis van de 2-0, toen hij door Pickford onderuit werd gehaald en Jorginho vanaf elf meter toesloeg.

Pickford wist in het vervolg wel te voorkomen dat Everton, dat de voorgaande negen uitbeurten ongeslagen was gebleven, een nog grotere nederlaag te slikken kreeg. Hij lag dwars bij grote kansen voor Timo Werner en N'Golo Kanté.

Door de zege handhaafde de ploeg van Tuchel, die eind januari het roer van de ontslagen Frank Lampard overnam, zich op de vierde plaats, terwijl de gasten het gaatje met de Londenaren tot vier punten zagen groeien.

West Ham passeert Everton

Everton, dat negen uitbeurten zonder nederlaag was gebleven, werd later op de avond ook nog eens gepasseerd door West Ham United dat Leeds United eveneens met 2-0 klopte.

Daar zag het overigens in de beginfase geenszins naar uit. Nog voor de eerste tien minuten voorbij waren, had Helder Costa namens de gasten rakelings over geschoten en vonden goals van Tyler Roberts (de knie van aangever Costa bevond zich in buitenspelpositie) en Patrick Bamford (Raphinha's voorzet kwam vanachter de achterlijn) geen genade in de ogen van de arbitrage.

Craig Dawson kopt West Ham United naar 2-0

Nadat Leeds uitgeraasd was, nam West Ham het heft in handen, daarbij lichtelijk geholpen door Luke Ayling die Jesse Lingard haakte. De strafschop werd gekeerd door Illan Meslier, maar de falende Lingard kreeg in de rebound een herkansing. Craig Dawson kopte in de 28ste minuut uit een hoekschop de 2-0 binnen en raakte kort voor rust, opnieuw met het hoofd, de paal.

Bamford verzuimde net na rust in kansrijke positie de spanning terug te brengen en de fraaie omhaal van Raphinha kon door Lukasz Fabianski net over het doel getikt worden. Aan de andere kant keerde de lat een kanonskogel van Pablo Fornals.

Leeds gaf zich nog niet gewonnen en creëerde ook genoeg kansen - zo moest doelpuntenmaker Dawson kort voor tijd op de lijn redding brengen - , maar het kon niet voorkomen dat West Ham United met de punten aan de haal ging en zicht houdt op een van de vier Champions League-plekken.