NOS Nieuws

Grote groep dode dolfijnen op de kust van Mozambique

Op het eiland Bazaruto voor de kust van Mozambique zijn zo'n honderd dode dolfijnen gevonden. Een eerste groep spoelde zondag aan, gisteren kwamen er nog 86 bij.

Waaraan de dolfijnen zijn doodgegaan is nog niet bekend. Experts onderzoeken de kadavers. Tot dusver zijn geen problemen met de huid, tong of ingewanden van de beesten aangetroffen. Een laboratorium in de hoofdstad Maputo doet verder onderzoek.

Mogelijk houdt de dood van de dolfijnen verband met de orkaan die vorige week in het gebied woedde en het water met grote kracht opstuwde.

Als er gevaar dreigt, volgen dolfijnen de leider van de groep naar de kust. Dat verklaart waarom er vaak grote groepen dolfijnen aanspoelen.

Vorig jaar werden bij Mauritius, in hetzelfde deel van de Indische Oceaan, 52 dode dolfijnen gevonden na een olieramp. Ook enkele walvissen en veel andere zeedieren overleefden de vervuiling niet.

Dolfijnen kunnen ook doodgaan aan een zogenoemd barotrauma, als gevolg van een plotselinge verandering in de druk. Die kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld het gebruik van sonar, een zeebeving, explosieven of een vulkaanuitbarsting. Duikers die te snel stijgen, kunnen er ook door getroffen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl