Furhgill Zeldenrust (Rijnsburgse Boys) in duel met Nizar Mekkaoui (rechts) van Kozakken Boys

Voorzitter Rijnsburgse Boys voorziet drama amateurvoetbal: 'Tsunami van ellende'

Het was niet de vraag óf, maar wanneer het nieuws dat de KNVB een streep zet door de resterende wedstrijden in de Tweede Divisie hem zou bereiken. Ad Hendriksen, voorzitter van Rijnsburgse Boys, had weken geleden al een eenvoudige rekensom gemaakt. Na wat plussen en minnen was hij tot de conclusie gekomen dat het voetbalseizoen 2020/2021 met geen mogelijkheid kon worden afgemaakt.

"Stel dat, in een hypothetisch geval, er op 15 maart als gevolg van het afschaffen van de avondklok weer kon worden getraind", zo beredeneerde Hendriksen. "Dan hadden we vanaf dat moment zes weken nodig gehad om onze spelers weer wedstrijdfit te krijgen. Dat zou hebben betekend dat we vanaf eind april weer konden spelen. In zo'n scenario had je twee maanden de tijd gehad om de twaalf resterende duels te spelen die nodig waren om een halve competitie af te ronden. Iedereen met een beetje gezond verstand begrijpt dat zoiets onbegonnen werk is."

Logisch besluit

Hendriksen spreekt dan ook van een logisch besluit van de KNVB. "We hadden dit al geruime tijd voorzien. Naarmate de maanden verstreken, werd dit een steeds realistischer scenario."

De consequentie is dat de Tweede Divisie voor het tweede jaar op rij vroegtijdig wordt afgebroken. Vorig seizoen werden er 24 van de 34 duels afgewerkt. Deze competitie kwam Rijnsburgse Boys pas vijf keer in actie, met een zesde plaats op de ranglijst als gevolg. Het laatste duel dateert van 10 oktober 2020, toen thuis met 3-1 werd gewonnen van Kozakken Boys.

Amateurvoetbal

Het is voor Rijnsburgse Boys een kwestie van uithuilen en na de zomer opnieuw beginnen. Bovenal moet de club hopen dat de schade van het vroegtijdig afbreken van jaargang '20/'21 niet al te veel financiële consequenties heeft.

"We lopen veel inkomsten mis. Onze kantine sloot in maart 2020 de deuren en is sindsdien niet meer open geweest. Een deel van onze inkomsten is afkomstig uit sociaal welzijn. De derde helft, het kopje koffie dat ouders drinken bij wedstrijden van pupillenteams, dat werk. Rijnsburgse Boys loopt een hoop recette mis. Ik schat in dat het ons dit seizoen zo'n 50.000 euro aan inkomsten kost. Voor Ajax is dat een bedrag van niets, maar voor ons is dat een substantieel bedrag."

'Amateurvoetbal wacht tsunami aan ellende'

Spelers en stafleden zijn bereid gevonden een loonoffer te brengen, zegt Hendriksen. De selectie van 26 man telt 2 fullprofs. Rijnsburgse Boys hoopt met dergelijke noodgrepen en door gebruik te maken van steunmaatregelen van de overheid aan het einde van het boekjaar in ieder geval geen verlies te lijden. "Dat zou een mooi resultaat zijn."

De grootste klap voor de clubs komt pas komend seizoen, zo voorziet Hendriksen. "Het is een utopie te veronderstellen dat we dit kalenderjaar terugkeren naar het oude normaal. Ik denk dat de huidige situatie wel eens tot het voorjaar van 2022 kan aanhouden."

"Het is welhaast onvermijdelijk dat spelers hun lidmaatschap opzeggen. En ook moet je er rekening mee houden dat sponsoren voor het seizoen 2021/2022 niet kunnen voldoen aan hun financiële afspraken. Het ergste moet in mijn ogen nog komen. Het amateurvoetbal staat een ware tsunami aan ellende te wachten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl