Een blik omhoog
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Tentoonstelling Kunstmuseum Den Haag over eigen Berlage-gebouw

Een nieuwe tentoonstelling in het Kunstmuseum Den Haag draait om het gebouw zelf. Het is een ontwerp van Hendrik Berlage (1856 - 1934), een van Nederlands belangrijkste architecten.

Het museum voor moderne en toegepaste kunst opende zijn deuren in 1935. Volgens de architect was het een van zijn beste ontwerpen. Het museum heette tot 2019 Gemeentemuseum Den Haag.

In de tentoonstelling Het gedroomde museum, Berlages meesterwerk staan de ideeën van de architect en de toenmalige directeur Hendrik van Gelder centraal.

Eerste ontwerp te duur

Het idee voor een nieuw museumgebouw aan de Stadhouderslaan in De Haag ontstond al in 1920. "Hierin zagen de bedenkers een museum van toegepaste en moderne kunst, een grote concertzaal met 1500 mensen, bibliotheken en studiezalen", zegt conservator Jan de Bruijn tegen Omroep West. Kosten van het ontwerp: 17,5 tot 20 miljoen gulden.

"Een gigantisch bedrag, net na de Eerste Wereldoorlog", zegt De Bruijn. Uiteindelijk vond de gemeente het project te duur en belandde het plan in de ijskast.

In 1927 krijgt Berlage opnieuw de opdracht van de gemeente om een ontwerp voor het nieuwe museumgebouw te maken. De bouw van dat ontwerp kostte uiteindelijk zo'n 2,5 miljoen gulden.

  • Gerrit Scheurs
    Het exterieur van Het Kunstmuseum
  • Gerrit Scheurs
    Het oorspronkelijke ontwerp uit de jaren 20
  • Gerrit Scheurs
    Erezaal Kunstmuseum Den Haag met werk van Bridget Riley

Het resultaat is een modern en markant gebouw. Kenmerkend is de lichtinval, de ruimtelijkheid en het kleurgebruik. Daarnaast valt de menselijke maat van het gebouw op. "Kleine en grote zalen, plekjes waar je kunt zitten en een mooie tuin eromheen", zegt conservator Jet van Overeem.

Kunst voor iedereen

Berlage en Van Gelder wilden ook een museumgebouw dat voor iedereen was, vertelt Van Overeem. "Niet alleen voor de elite, maar ook voor lager opgeleiden en jongere kinderen. Ze wilden iedereen betrekken bij het museum, omdat ze heel graag het bekijken van kunst en het beleven van schoonheid wilden stimuleren."

Vanwege het coronavirus is Kunstmuseum Den Haag voorlopig nog gesloten. Wie niet kan wachten tot het museum weer opengaat, kan alvast een video van de opening van de tentoonstelling bekijken.

Advertentie via Ster.nl