Wekdienst 5/2: Verdachten rellen Eindhoven voor rechter • OMT bespreekt coronamaatregelen
Goedemorgen! De eerste verdachten van de rellen in Eindhoven, bijna twee weken geleden, moeten vandaag voorkomen. Het OMT gaat in overleg over onder meer de avondklok, en in Rusland staat oppositieleider Navalny opnieuw voor de rechter.
Vanmorgen trekken wolkenvelden over het land en schijnt hier en daar de zon. De meeste bewolking bevindt zich in de noordwestelijke helft van het land. Daar is ook kans op een bui. In het uiterste noorden is het zo'n 3 graden. Elders loopt de temperatuur op naar 8 tot lokaal 12 graden in Limburg.
Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.
Wat kun je vandaag verwachten?
- De eerste verdachten van de rellen in Eindhoven van 24 januari staan voor de rechter. Vier mannen in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar uit Helmond en Eindhoven worden onder meer verdacht van het gooien van stenen naar de ME.
- Het Outbreak Management Team (OMT) bespreekt het gehele pakket aan coronamaatregelen. Aanleiding is de opkomst van de Britse variant van het coronavirus. De belangrijkste vraag is of de avondklok moet worden verlengd. Het Kabinet vroeg het OMT begin deze week hier een advies over op te stellen.
- Homobelangenorganisatie COC organiseert een van de eerste lijsttrekkersdebatten. Onder meer Wopke Hoekstra (CDA), Lilianne Ploumen (PvdA), Sigrid Kaag (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) zijn aanwezig in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.
- De Russische oppositieleider Aleksej Navalny staat weer terecht, dit keer voor smaad. Hij zou een veteraan in diskrediet hebben gebracht die voor een grondwetswijziging pleitte waardoor Poetin langer aan de macht kan blijven. Navalny werd eerder deze week al veroordeeld tot een celstraf.
Wat heb je gemist?
Tientallen omwonenden van Tata Steel gaan de staalfabrikant in IJmuiden aanklagen voor het moedwillig schaden van de gezondheid van mens en dier. Ook een aantal stichtingen, zoals Duinbehoud, heeft zich aangesloten, meldt het Noordhollands Dagblad. Advocaat Bénédicte Ficq gaat namens hen aangifte doen bij het Openbaar Ministerie.
"Deze fabriek dumpt gewetenloos en opzettelijk gevaarlijke stoffen in de lucht en de bodem van een dichtbevolkt gebied en in de vrije natuur. Opzettelijk, want het zijn zeer riskante productieprocessen waar zij bewust mee bezig zijn", zegt Ficq tegen de krant. Ze wacht nog een paar weken met de aangifte, in de hoop dat meer mensen zich bij de strafzaak aansluiten. Ze wil over een paar weken met een compleet dossier aankloppen bij het OM.
Justitie is zelf ook al bezig met een zaak tegen de staalfabrikant, vanwege het overtreden van de milieuvergunning. De staalproducent zou niet genoeg zijn best hebben gedaan om de verspreiding van de stoffen te voorkomen.
Ander nieuws uit de nacht
- 'Commissie adviseert kabinet adopties uit buitenland te stoppen na ernstige misstanden': Het kabinet moet de adopties van kinderen uit het buitenland voorlopig helemaal stopzetten, concludeert de commissie-Joustra in een nog te verschijnen rapport.
- Amerikaans QAnon-Congreslid uit parlementscommissies gezet: Marjorie Taylor Greene, bekend om het uitdragen van complottheorieën, is uit twee parlementscommissies gezet door het Huis van Afgevaardigden.
- 185 Duitse acteurs in manifest uit de kast: De groep wil in Duitsland het debat aanzwengelen over de zichtbaarheid van lhbt'ers en non-binaire mensen, schrijven Duitse media.
En dan nog even dit:
Hoogwater zorgt voor ellende voor mensen, maar ook wilde dieren hebben er last van. Dat ondervond Jordan Spliethof, die samen met een collega op het water bij Lobith was om bevers te tellen. Naast een aantal bevers zwom opeens ook een vos voorbij. De mannen zagen het dier vlak daarvoor op een eilandje, waar het vermoedelijk was gaan zitten vanwege het snel stijgende water.
"Waarschijnlijk schrok de vos van ons toen hij ons in de verte hoorde aankomen", zegt Spliethof tegen Omroep Gelderland. "Hij begon te zwemmen. Maar dat deed hij wel de verkeerde kant op, want hij zwom zo ongeveer 400 meter van de vaste oever en omdat het daar alleen maar dieper werd, besloten wij het beest uit het water te halen."
Fijne dag