De delicatessenwinkel in Eindhoven waar de medewerkers geen mondkapjes droegen
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Winkelier die mondkapjes weigerde moet cel in voor mishandeling agent

Een 59-jarige eigenaar van een delicatessenzaak in Eindhoven moet drie weken de cel in voor het mishandelen van agenten tijdens een controle op mondkapjes.

De man verzette zich hevig tijdens zijn arrestatie na het overtreden van coronaregels. Hij nam een boa in de houdgreep en schopte een agente.

De agenten en boa's kwamen op 8 januari langs bij de winkel en zagen dat de medewerkers geen mondkapjes droegen. De eigenaar van de zaak weigerde mee te werken en werd aangehouden, maar dat ging niet zonder slag of stoot.

Een politieagente die een trap kreeg van de winkelier eiste in de rechtbank 400 euro schadevergoeding, schrijft Omroep Brabant. Ze heeft psychisch nog last van het voorval en ook haar knie doet nog zeer. Ook de boa die in de houdgreep is genomen, is die dag nog niet vergeten. Hij was doodsbang en dacht dat hij gewurgd zou worden.

'Iets in mij knapte'

De verdachte zei in de rechtbank in Den Bosch dat hij zich er allemaal weinig van kon herinneren. "Er moet iets in mij geknapt zijn", verklaarde hij tegenover de rechter. Dat kwam volgens hem omdat zijn partner door een boa tegen de grond zou zijn gewerkt.

De winkelier heeft geen strafblad. Het vastzitten is hem zwaar gevallen, zei hij. Hij zou geen mondkapje gedragen hebben omdat hij een immuunziekte zou hebben, vertelde hij de rechter. Ademen in een mondkapje zou zijn immuunsysteem aantasten en hem vergeetachtig maken.

Het Openbaar Ministerie sprak in de rechtbank van stuitend geweld tegen hulpdiensten. Eerder wilde de winkelier ook niet meewerken aan een controle. "Geweld tegen handhaving en de politie nemen wij zeer serieus. Daarnaast heeft de verdachte zijn verhaal over een medische reden om geen mondkapje te dragen totaal niet onderbouwd en aannemelijk gemaakt", zei de officier van justitie.

Het OM eiste drie maanden celstraf maar de politierechter besloot uiteindelijk tot zes weken cel, waarvan drie voorwaardelijk. Ook moet de winkelier een schadevergoeding aan de agent betalen. Hij heeft inmiddels 12 dagen in voorarrest gezeten.

Advertentie via Ster.nl