NOS Nieuws

Bijna vijf jaar celstraf voor dokter Schmidt, brein Duits dopingnetwerk

Bijna vijf jaar celstraf voor dokter Schmidt, brein Duits dopingnetwerk

Het brein achter een van de grootste dopingnetwerken van Duitsland, dokter Mark Schmidt, moet vier jaar en tien maanden de cel in. Dat heeft de rechtbank in München vrijdagochtend bekendgemaakt. Schmidt runde vanuit Erfurt minimaal zes jaar een dopingpraktijk waarbij hij zeker 23 topsporters uit acht landen van bloeddoping en groeihormonen voorzag. Twee medeplichtigen kregen straffen van twee en een jaar cel, twee anderen werden veroordeeld tot geldstraffen.

De rechtszaak is het slotstuk van een dopingproces dat met name Duitsland en Oostenrijk bijna twee jaar lang in zijn greep had. De zaak kwam aan het rollen door de bekentenis van de Oostenrijkse langlaufer Johannes Dürr die op doping betrapt was. Hij vertelde aan justitie en aan de Duitse televisiezender ARD hoe hij zijn doping had gekregen.

Oostenrijkse langlaufer in beeld

In het daaropvolgende onderzoek deed de politie begin 2019 gelijktijdig invallen bij de praktijk van Schmidt in Erfurt en in Oostenrijk bij de wereldkampioenschappen noordse nummers. De beelden van de Oostenrijkse langlaufer Max Hauke die met de naald nog in zijn arm betrapt werd, gingen de hele wereld over.

Langlaufer Max Hauke op heterdaad betrapt (archief)

In de praktijk van Schmidt troffen politieagenten onder meer een bloedcentrifuge en vele zakken bloed met codenamen aan. Tijdens het proces verklaarde Schmidt dat hij de sporters alleen maar wilde helpen. Volgens hem is er geen topsport mogelijk zonder doping en wilde hij vooral dat het op een veilige manier gebeurde.

Maar juist op dat aspect maakte de officier van justitie zware aantijgingen. Uit verschillende verklaringen, onder andere van een verpleegster die tot de medeverdachten behoorde, bleek dat de bloedzakken soms op de achterbank van een auto ingebracht werden. Ook behandelde hij sporters met preparaten die normaal gesproken alleen voor dieren worden gebruikt.

Experimenteel preparaat

Ook wordt hem zwaar aangerekend dat hij in 2017 een Oostenrijkse mountainbikester met het experimenteel preparaat Erythrozyten behandeld heeft. Dat experiment ging mis: ze kreeg heftige bijwerkingen, die, zoals de rechtbank het omschreef, gelukkig geen blijvende schade hebben achtergelaten.

Behalve dat hij een celstraf moet uitzitten, mag hij ook drie jaar zijn beroep als arts niet uitoefenen.

Een van de verdachten (rechts) bij de rechtbank

Tijdens de rechtszaak was de vraag of er nog nieuwe namen van dopingzondaars naar buiten zouden komen. Dat bleek niet het geval.

Inmiddels hebben de meeste betrokkenen hun straf al gekregen. Deze week nog werd oud-wielrenner Stefan Denifl door de rechtbank van Innsbruck veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan zestien maanden voorwaardelijk.

Oud-ploeggenoot Dumoulin

Georg Preidler, de oud-ploeggenoot van Tom Dumoulin bij Sunweb, is door een rechtbank in Innsbruck veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden.

En Max Hauke, de langlaufer door wie deze hele dopingzaak een gezicht kreeg? Hij kreeg een voorwaardelijke straf van vijf maanden en werkt inmiddels samen met het wereldantidopingbureau WADA om doping tegen te gaan.

Deel artikel: