In het bescheiden onderkomen van Marine maakt Carlos Vinicius de openingstreffer

Geen sprookje voor Marine tegen Spurs, wel stunt vierdeklasser tegen Leeds

Het mooiste affiche in de derde ronde van de FA Cup was ongetwijfeld Marine-Tottenham Hotspur. De club uit Crosby, een klein stadje aan de kust in het noordwesten van Engeland, nam het op tegen de nummer vier van de Premier League.

Marine komt uit in de Northern Premier League, het achtste Engelse niveau. Nooit eerder in het 150-jarige bestaan van de FA Cup zat er zo'n groot gat tussen de competities van beide ploegen.

Na de loting voor de derde ronde was de extase bij Marine groot, maar dat de wedstrijd in een leeg stadion moest worden gespeeld was een flinke teleurstelling. De club had zonder coronamaatregelen meer dan 100.000 euro op kunnen strijken aan sponsorinkomsten.

Daarom begon Marine een virtuele kaartverkoop om zo'n 30.000 euro op te halen, een kwart van het jaarlijkse salarisbudget van de club.

Dat zijn bedragen waar ze bij de club uit Londen niet van wakker liggen. De spelers van Spurs zijn in hun eigen hypermoderne stadion, dat ruim 1 miljard euro gekost heeft, gewend aan comfort en luxe.

Voor deze wedstrijd moesten de Spurs zich omkleden in een zaaltje met een bar, die normaal gesproken wordt verhuurd voor recepties.

Trainer José Mourinho hield onder anderen Harry Kane, Son Heung-min en Gareth Bale op de bank. Steven Bergwijn zat niet bij de selectie die was afgereisd naar Crosby.

Ook zonder de sterspelers was de ploeg van Mourinho zoals verwacht veel te sterk voor Marine en was het wachten op een voorsprong voor Spurs.

Toch was het nog bijna Marine dat de openingstreffer had gemaakt. Een geweldig afstandsschot van Neil Kengni belandde op de lat, waarna de geschrokken Spurs-keeper Joe Hart de bal over het doel tikte voor een corner.

Niet lang daarna kwamen de Spurs alsnog op voorsprong. Na een een-twee met Dele Alli kon Carlos Vinicius de bal binnen lopen.

Door nog eens twee treffers van Vinicius en een van Lucas Moura stond het 4-0 bij rust. Een monsterscore dreigde voor Marine, maar met veel inzet en strijd beperkte de thuisploeg in de tweede helft de schade. Alleen de pas 16-jarige Alfie Devine scoorde nog voor Spurs.

Crawley Town zorgt voor stunt tegen Leeds

Hoewel de wedstrijd van Marine geen sprookje opleverde, leverde de derde ronde nog wel een stunt op. Vierdeklasser Crawley Town versloeg Leeds United (12de in de Premier League) met klinkende cijfers: 3-0.

Halverwege de wedstrijd stond er nog 0-0 op het scorebord, maar Crawley kwam veel beter uit de kleedkamer en opende na vijf minuten de score. Nog geen drie minuten later kreeg Leeds de 2-0 om de oren.

Jordan Tunnicliffe gooide twintig minuten voor tijd de wedstrijd in het slot. Daarmee heeft de vierdeklasser zich geplaatst voor de vierde ronde van het Engelse bekertoernooi.

Jordan Tunnicliffe van Crawley Town scoort de 3-0.

Chelsea verslikte zich niet in tegenstander Morecambe, eveneens een vierdeklasser. In eigen huis won de ploeg van Hakim Ziyech met 4-0. Doelpunten kwamen op naam van Mason Mount, TimoWerner, Callum Hudson-Odoi en Kai Havertz.

Ook Manchester City plaatste zich probleemloos voor de vierde ronde. Birmingham City werd met 3-0 aan de kant gezet, daar was de einstand al na een half uur spelen bepaald. Bernardo Silva was namens City twee keer trefzeker, Phil Foden nam de derde voor zijn rekening. Nathan Aké zat niet bij de selectie.