NOS Nieuws

Wekdienst 5/12: Eerste Russen ingeënt • Drukte verwacht door Pakjesavond

Goedemorgen! Rusland begint vandaag met het grootschalig vaccineren tegen het coronavirus en als het goed is, begint voor de Nederlandse handbalsters het WK in Denemarken.

Wolkenvelden en flinke zonnige momenten wisselen elkaar af vandaag. In het noordoosten is het eerst nog bewolkt met wat regen of natte sneeuw. Vanmiddag blijft het overal zo goed als droog bij een graad of 5.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Moskou gaan de eerste vaccinatiecentra open om mensen met Spoetnik V in te enten tegen het coronavirus. Leraren en mensen die in de zorg werken mogen zich als eerste melden. De inenting is op vrijwillige basis en is gratis.
  • Als het goed is, begint voor de Nederlandse handbalsters het WK in Denemarken. Servië is de tegenstander. Gisteren ging de wedstrijd niet door vanwege een coronabesmetting bij een Servische.
  • In veel steden wordt de drukte in de winkelstraten weer goed in de gaten gehouden. Vanavond is Pakjesavond en het is de vraag of mensen vandaag nog veel inkopen voor gaan doen.

Wat heb je gemist?

De partijraad van de SP stelt een speciale commissie in voor een onderzoek naar de relatie tussen de SP en jongerenafdeling Rood. Het partijbestuur ziet zes jonge leden die betrokken zijn bij het Communistisch Platform als "geradicaliseerde zolderkamercommunisten" en heeft hen daarom uit de partij gezet. Een aantal jongeren uit Rood beschuldigt het partijbestuur van computervredebreuk en Stasi-praktijken.

Ander nieuws uit de nacht:

  • 18 mijnwerkers omgekomen in China: Ze kwamen om door hoge concentraties koolmonoxide toen ze ondergrondse mijnbouwapparatuur aan het ontmantelen waren, meldt de Chinese staatstelevisie. Een medewerker overleefde het, naar vijf anderen wordt door reddingwerkers nog gezocht in de Diaoshidong-mijn in de centraal gelegen provincie Chongqing.
  • Trump opnieuw naar de rechter, nu om uitslag Georgia aan te vechten: Zijn team zegt te beschikken over getuigenissen over fraude die onder ede zijn afgelegd, van data-experts en inwoners van Georgia. De tientallen rechtszaken die Trump tot nu toe heeft aangespannen, liepen allemaal op niets uit.
  • Amerikaanse troepen weg uit Somalië: Met de terugtrekking lost Trump een verkiezingsbelofte uit 2016 in. Er zijn nog ongeveer 700 Amerikaanse militairen in Somalië. Ze helpen het Somalische leger in de strijd tegen al-Shabaab, een aan al-Qaida gelieerde islamitische terreurorganisatie.

En dan nog even dit:

Time Magazine, dat al sinds 1927 een Persoon van het Jaar kiest, heeft nu voor het eerst ook een Kind van het Jaar uitgeroepen. Het is de 15-jarige Gitanjali Rao uit de Amerikaanse staat Colorado. Er waren in totaal zo'n 5000 kinderen aangemeld voor de titel.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl