In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS Nieuws

Man vastgezet vanwege poging om voor miljoenen aan zorgbonussen te innen

Een 25-jarige man uit Utrecht is aangehouden op verdenking van fraude met coronasteunmaatregelen. Hij zou valse aanvragen hebben ingediend voor zorgbonussen en de TOGS-regeling (Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren).

De man wordt ook nog verdacht van belastingfraude en witwassen. De Belastingdienst kwam hem vorig jaar op het spoor.

De man startte bedrijven die vermoedelijk geen economische activiteiten hadden. Als de Belastingdienst een brief stuurde om opheldering te krijgen, werden de bedrijven weer opgeheven.

Voor 3,2 miljoen aan zorgbonussen

Volgens het Openbaar Ministerie probeerde de man voor 3,2 miljoen euro aan zorgbonussen te krijgen en wilde hij dat geld op een buitenlandse rekening zetten. De zorgbonussen zijn bedoeld om zorgpersoneel te bedanken voor de extra inspanningen tijdens de coronacrisis.

Daarnaast deed de verdachte meerdere pogingen om gebruik te maken van TOGS-maatregel, bedoeld als steun voor bedrijven die door de pandemie in de problemen zijn gekomen. Het zou gaan om een totaalbedrag van 52.000 euro. Alle aanvragen van de man werden afgekeurd, omdat hij al op de radar van de Belastingdienst stond.

"De coronacrisis haalt bij heel veel mensen het beste naar boven. Helaas zien sommigen kansen voor fraude", schrijft het OM. De verdachte zit voorlopig vast.

Advertentie via Ster.nl