Pas aangekomen migranten worden opgevangen

Ruim 1500 migranten bereiken dit weekend de Canarische Eilanden

Zo'n 1600 migranten zijn dit weekend vanuit Afrika overgestoken naar de Canarische Eilanden. Een deel van hen moest volgens de autoriteiten uit zee worden gered. Bij Ferro, het zuidwestelijkste eiland, is het lichaam van één migrant uit het water gehaald.

De eilandengroep ligt ongeveer 100 kilometer voor de kust van Afrika, bij het zuiden van Marokko. Dit jaar bereikten naar schatting 11.000 migranten de Canarische Eilanden, valt op te maken uit gegevens van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Nog eens honderden kwamen bij de oversteek om het leven. Een vorige piek was in 2006, toen ruim 30.000 migranten de Spaanse eilandengroep bereikten.

In 2019 maakte de Europese Unie geld vrij om illegale migratie naar Zuid-Spanje via de Middellandse Zee tegen te gaan. Sindsdien proberen meer migranten naar de Canarische Eilanden te komen.

Acht jaar cel

Deze week kwam ook al een migrant op de route om het leven. Bij het eiland Tenerife werd woensdag een boot onderschept met aan boord ongeveer zeventig opvarenden. Vijf van hen moesten in het ziekenhuis worden behandeld omdat zij onder meer onderkoeld waren.

In dezelfde week werd op Gran Canaria een kapitein tot acht jaar cel veroordeeld voor het smokkelen van een groep migranten, vorig jaar vanuit Marokko. Bij die oversteek kwamen een vrouw en een eenjarig kind om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl