Ian Stannard wint Omloop Het Nieuwsblad in 2014
NOS Wielrennen

Stannard (33) stopt noodgedwongen met fietsen vanwege artritis

Ian Stannard heeft noodgedwongen een punt achter z'n loopbaan moeten zetten. De 33-jarige Engelsman heeft last van artritis, een ontsteking van de gewrichten die veroorzaakt kan worden door reumatische aandoeningen.

Twaalf maanden geleden kwam de aandoening aan het licht bij Stannard. Hij kampte met pijn in zijn polsen, knieën en enkels. "We hebben allerlei behandelingen geprobeerd, maar deze beslissing is de enige juiste die Ian kan nemen", aldus ploegarts Richard Usher.

Stannard reed sinds 2010 voor Team Sky en diens opvolger Ineos-Grenadiers. Hij won onder meer tweemaal Omloop Het Nieuwsblad (2014 en 2015).

Stannard klopt in zijn eentje QuickStep in Omloop Het Nieuwsblad

Vooral de tweede overwinning van de Brit was spraakmakend. In een spannende finale wist hij drie renners van QuickStep, onder wie Niki Terpstra, te verslaan.

Stannard stond verder op het podium van voorjaarsklassiekers als Parijs-Roubaix, E3 Harelbeke én Kuurne-Brussel-Kuurne. Bij die laatste wedstrijd was hij één van de besten in de barre editie van 2010, waarin slechts 26 renners de finish bereikten (en die werd gewonnen door Bobbie Traksel).

Stannard maakte ook deel uit van de Sky-ploeg bij de eerste drie Tour-zeges van Chris Froome (2013, 2015 en 2016).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl