NOS Nieuws

Ballroom en breakdance; winnaars Community top 100 tonen iedereen wie ze zijn

House of Vineyard en professioneel danser Redouan Ait Chitt (Redo) delen dit jaar de eerste plek in de Community top 100, een lijst die voorheen de Kleurrijke top 100 heette. De lijst richt zich op inclusiviteit en wil mensen uit verschillende hoeken van de samenleving zichtbaar maken voor het bedrijfsleven, de cultuursector, media en de creatieve industrie.

De hoofdredactie van de Community top 100 zegt dit jaar gekozen te hebben voor een gedeelde eerste plek "omdat ze allebei staan voor radicale inclusie en gelijkwaardigheid. Het zijn mensen die met hun werk en visie de personificatie zijn van ultieme representatie in onze samenleving."

'Meer dan voguen'

House of Vineyard is een ballroom-groep die draait om vrijheid, dans, gemeenschap en inclusiviteit. Ze beschrijven zichzelf als "een veilige haven voor mensen uit de QTBIPOC- (Queer Trans Black Indigenous People of Colour) en de LGBTQIA+-gemeenschap".

Tijdens een ball strijden groepen (houses) in verschillende categorieën om een prijs. Het is ontstaan in New York, en was voor veel LGBTQIA+'ers de manier om zichzelf te kunnen uiten, zonder bijvoorbeeld in de problemen te komen met wetten die verboden om je te kleden als de andere sekse.

Deelnemers lopen, poseren en zijn gekleed in het thema van de categorie waaraan zij meedoen. Daarbij moet je niet alleen denken aan voguen (poserend dansen, later ook gedaan door Madonna), zegt House of Vineyard.

"Een grote categorie was Realness. De buitenwereld zei: 'Je kunt geen dokter worden, want je bent homo en zwart'. De balls creëerden categorieën die tegen dit soort buitensluiting indruisten. Om uit te beelden waarvan anderen zeiden dat we dat niet konden zijn."

De groep deelt de eerste plek met danser Redo (Echte naam: Redouan Ait Chitt). De hoofdredactie van de top 100 noemt hem "een voorbeeld voor veel jongeren", omdat hij ondanks zijn lichamelijke beperkingen op het hoogste niveau danst.

"Ik ben geboren met een korte rechterarm, ik heb twee vingers aan mijn rechterhand, drie vingers aan mijn linkerhand, ik heb een kort rechterbeen, draag een loopprothese en ik heb geen rechterheup", zegt Redo in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat is best een hele lijst aan beperkingen. Maar ondanks dat ben ik altijd vol gegaan voor wat ik wil doen in het leven." Hij noemt zijn eerste plek "een hele eer".

Redo kwam in contact met dans op zijn veertiende. Dat beviel: "Ik kon daar zo mijn ei in kwijt." Hij concentreerde zich op de dansstijl breaking. "En dat groeide uit tot iets wat ik iedere dag wilde doen."

Hij heeft inmiddels in meerdere landen opgetreden. Ook zit hij in een breakdancegroep van dansers met een beperking die naam hebben gemaakt in de danswereld. "Ik zie ons een beetje als de Avengers of de X-men", zegt hij. "Samen reizen we de wereld over om het beeld dat mensen hebben van mensen met een beperking te doorbreken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl