Wekdienst 25/9: Presentatie nieuwe bondscoach • 40e editie Nederlands Film Festival

Goedemorgen! Vandaag wordt Frank de Boer gepresenteerd als nieuwe bondscoach van Oranje, zijn er klimaatacties in Amsterdam en gaat de veertigste editie van het Nederlands Film Festival van start.

Terwijl het langs de Belgische kust stormt, waait het hier alleen in Zeeland stevig. Verder wisselen zon en wolken elkaar af. De zon schijnt het meest in het noorden, terwijl in het zuiden en langs de westkust vaker regen valt. Het wordt ongeveer 15 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Frank de Boer wordt gepresenteerd als nieuwe bondscoach van Oranje bij de KNVB in Zeist. De 50-jarige De Boer is de opvolger van Ronald Koeman, die afgelopen zomer naar FC Barcelona vertrok. Om 12.55 uur houdt de KNVB een persconferentie, die is live te volgen op NPO 1 en de site en app van de NOS.
  • In de Tweede Kamer wordt 75 jaar vrijheid gevierd: het is precies 75 jaar geleden dat het parlement voor het eerst na de Tweede Wereldoorlog weer vergaderde. Een kwart van de toen nog honderd Tweede Kamerleden keerde niet terug in de bankjes: sommige waren overleden, andere hadden ontslag genomen of waren niet meer welkom omdat ze hadden gesympathiseerd met de Duitsers. De herdenkingsbijeenkomst in de Tweede Kamer is vanaf 15.00 uur te volgen op tweedekamer.nl en wordt om 17.30 uur uitgezonden op NPO Politiek.
  • Een collectief van klimaatactiegroepen gaat opnieuw actievoeren, onder meer in Amsterdam. Er staan acties gepland bij de Lutkemeerpolder, de geplande biomassacentrale in Diemen en het Homomonument. De acties zijn onderdeel van een wereldwijd protest tegen klimaatverandering.
  • De veertigste editie van het Nederlands Film Festival gaat van start. Vanwege de coronacrisis vindt deze editie vooral online plaats. De opening, waar cultuurminister Van Engelshoven bij is, is wel fysiek in Utrecht. Bulado, van regisseur Eché Janga, is de openingsfilm.

Wat heb je gemist?

In Utrecht is een proef met een 'corona-snelteststraat' van start gegaan. Het UMC hoopt er daarmee achter te komen hoe betrouwbaar de sneltests zijn. De onderzochte test ziet eruit als een soort zwangerschapstest en geeft binnen vijftien à twintig minuten resultaat. Mensen die meedoen met de proef van het UMC, krijgen tijdens het onderzoek ook een normale coronatest (de PCR-test). De onderzoekers leggen de uitslagen vervolgens naast elkaar.

Komende weken gaan ook andere ziekenhuizen proeven doen met sneltests. Als daaruit blijkt dat deze betrouwbaar zijn, hoopt het kabinet dat de tests vanaf november op grote schaal kunnen worden ingezet.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Cursus technomuziek in het bejaardentehuis: 'We missen alleen nog de lampen'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl