De uitzending van 21 september: Wat betekent witwasschandaal voor ING? / Wit-Russische oppositieleider in Brussel / Beroemde landschapsschilder tentoongesteld / Groot tekort aan mbo-stages

ING weer in verband gebracht met witwaspraktijken

ING moest twee jaar geleden voor honderden miljoenen euro's vervolging afkopen, over het missen van signalen van witwassen. Nu blijkt dat er inderdaad flink is witgewassen via de bank. Het Poolse dochterbedrijf van ING heeft klanten jarenlang geholpen om verdacht geld uit Rusland weg te sluizen.

Volgens het FD, Trouw en onderzoeksplatform Investico blijkt dat uit geheime documenten van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Twee Nederlandse obligatiehandelaren zouden de spil zijn geweest bij het wegsluizen van omgerekend miljarden euro's. We bespreken de kwestie in de studio met Paul Koster, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters.

ING weer in verband gebracht met witwaspraktijken

Wit-Russische oppositieleider in Brussel

De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja was vandaag in Brussel. Ze wil dat de EU zo snel mogelijk sancties instelt tegen president Loekasjenko. Volgens Tichanovskaja is zij de rechtmatige winnaar van de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland op 9 augustus, en Loekasjenko.

Maar die sancties komen er voorlopig nog niet. De meeste ministers willen het wel, maar er is nog geen besluit. Ondertussen houden de protesten in Wit-Rusland al zeven weken aan, en gaat ook het politiegeweld tegen demonstranten door. Verslaggever Gert-Jan Dennekamp praat ons bij in de studio.

OND Wit-Rusland 210920

Groot tekort aan mbo-stageplekken

Ervaring opdoen op de werkvloer is essentieel voor de meer dan 500.000 mbo-studenten in Nederland. Maar door de coronacrisis is er een groot tekort aan stageplekken, vooral voor een kortdurende stage. Het grootst zijn de tekorten in zorg en welzijn, maar ook in de ict, de luchtvaart en op kantoor is er een tekort aan stageplekken. Mbo's en stagebedrijven zoeken naar creatieve oplossingen, maar is dat genoeg?

OND mbo stage tekort 210920

Britse landschapsschilder in Nederlandse tentoonstelling

De achttiende-eeuwse Brit John Constable (1776-1837) geldt als een van de beste landschapsschilders aller tijden. De woeste wolkenluchten en glooiende landschappen van zijn jeugd zijn wereldberoemd. Teylers Museum opent dit weekend de eerste grote overzichtstentoonstelling.

Nieuwsuur ging langs en sprak onder meer bij hoge uitzondering met David Thomson, de verzamelaar die maar liefst 58 werken in bruikleen geeft.

Nederlandse oude meesters inspireerden Britse landschapsschilder

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl