Zo kijken studenten zelf naar de coronaregels

Het coronavirus gaat snel rond onder studenten. Na een flink aantal nieuwe coronabrandhaarden tijdens introductieweken, op studentenfeestjes en in cafés, komt het kabinet vanavond met nieuwe maatregelen.

Hoe denken studenten zelf over de besmettingen en de maatregelen? NOS op 3 vroeg het ze.

Zo kijken studenten zelf naar de nieuwe coronaregels

Eerst de feiten. Het aantal clusters met besmettingen onder jonge mensen neemt snel toe. In Tilburg, Groningen, Delft en Nijmegen zijn die te herleiden naar studentenhuizen of feestjes. Ter illustratie: in die laatste stad waren er onder bezoekers van een studentencafé 51 coronabesmettingen. 230 andere, voornamelijk jonge, bezoekers zitten in thuisquarantaine.

Het gaat ook nog weleens mis met afstand houden, geven veel studenten toe. Op de universiteit en in de supermarkt, maar zeker ook op feestjes. "Als er wat biertjes ingaan, vergeet iedereen de regels", vertelt Jule (23), student bewegingswetenschappen.

Het gevolg ziet ze om zich heen. "Ik hoor steeds vaker verhalen over huisgenoten met corona. Of mensen die in quarantaine moeten." Een wake-upcall vanuit het kabinet aan studenten is volgens haar dan ook geen slecht idee.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Maar ook studenten die hun uiterste best doen om zich aan de anderhalvemetersamenleving te houden, lopen tegen problemen aan. Zo is afstand houden moeilijk als je met twintig mensen in een studentenhuis woont, zoals Fransje (23). Ze delen allemaal dezelfde wc, douche en keuken. Een besmetting kan dan ook snel rondgaan, zeker wanneer al die huisgenoten ook weer hun eigen clubjes, sportactiviteiten en vriendengroepen hebben.

Er is volgens Fransje dan ook behoefte aan gezondheidsadviezen die aansluiten bij de leefwereld van studenten. "Veel regels en adviezen zijn bedacht vanuit de gedachte van een kerngezin. Getrouwde mensen met een grote tuin. Zo ziet niet heel Nederland eruit."

Horeca eerder sluiten

Vincent (20), student muziek, vreest dat er wel strengere maatregelen móeten komen. Volgens hem is het een kleine groep die er laks mee omgaat. Maar het eerder dichtgooien van de horeca ziet hij niet als de oplossing. "Mensen zijn dan eerder geneigd om samen bij iemand thuis te gaan zitten. En dan wordt afstand houden juist weer moeilijker."

Ook Bilal (18) zou balen van strengere horecaregels. Naast zijn opleiding werkt hij in een restaurant, waar hij nog altijd minder gasten ontvangt. "Daarnaast mis ik gewoon het uitgaan, los kunnen gaan."

Veel lessen vinden nu online plaats, dat werkt demotiverend.

LSVb-voorzitter Lyle Muns

Maar de impact van de coronaregels gaat verder dan alleen beperkt uitgaan. Vooral het gebrek aan fysieke colleges is een veelgehoorde klacht onder studenten. Ze zitten de hele dag op een kamertje, moeten praktijkvakken uitstellen en missen de mogelijkheid om elkaar of docenten vragen te stellen.

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) ziet voor dat laatste probleem een oplossing in leegstaande theaters en congreszalen. "Veel lessen vinden nu online plaats, dat werkt demotiverend", stelt LSVb-voorzitter Lyle Muns. Dat zou volgens hem beter in die zalen kunnen.

Daarnaast kan het helpen tegen de toenemende eenzaamheid onder jonge mensen. "Ik zat zo lang opgehokt in mijn kamer dat het mentaal op mijn schouders is gaan drukken", vertelt Sarah (24). Dat ziet ook student aardwetenschappen Myrte (23) steeds vaker om zich heen. "Mensen kunnen hun vrienden niet zien en gaan daar mentaal steeds slechter op." Jonge mensen leveren volgens haar dan ook veel in, terwijl ze zelf weinig risico lopen. "De overheid zou wel iets minder boos mogen zijn op jonge mensen."

Een sentiment dat leeft onder meer studenten. "We betalen wel vol collegegeld, moeten alle colleges thuis volgen en hebben daarnaast vaak geen baantje meer. We worden wel op de proef gesteld als studenten", vindt Fransje.

Deel artikel: